GeriEkonomi 48 SAATLİK çiğ süt satışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

48 SAATLİK çiğ süt satışı

48 SAATLİK çiğ süt satışı

ÇİĞ süt satışının kuralları netleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, “Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, sadece yetkili merciden izin alarak süt üreten hayvancılık işletmelerinden üretilen çiğ sütün arzına izin verilecek. Bunun için işletmelerin sağlık sertifikasına sahip olması gerecek. Çiğ sütün sıcaklığı, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altındaki derecelere düşürülecek ve nakil sırasındaki sıcaklığı 4 dereceyi geçemeyecek. Tüketiciye sunulan çiğ süt işlenemeyecek, dondurulmayacak, herhangi bir bileşeni ayrılamayacak, bir bileşen eklenemeyecek, separatörden geçirilemeyecek, farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılamayacak veya çiğ sütte değişikliğe neden olabilecek herhangi bir işleme tabi tutulamayacak.

48 SAATTE TÜKETİLECEK

Çiğ sütün tüketiciye arzı, sağımdan itibaren 24 saat içinde yapılacak. Çiğ sütün son tüketim süresi, ilk sağımdan itibaren 48 saati geçemeyecek. Çiğ süt sunacak işletmeci, yetkili merciye gerekli belgelerle başvuruda bulunacak. Başvurunun uygun bulunması halinde, süt üreten hayvancılık işletmesi 15 iş günü içinde kontrol görevlileri tarafından kontrole tabi tutulacak. Çiğ sütün ambalajında ürünün adı, üretici ya da işleme tesisinin adı, soyadı veya ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, sağım tarihi, çiğ sütün son tüketim tarihi belirtilecek. En az 1 santimetre olacak şekilde “çiğ süt”, “24 saat içinde kullanılmalıdır” ve “kullanmadan önce kaynatınız” ifadeleri ambalaj üzerinde yer alacak. İşletmeci, sattığı çiğ süt miktarını, satış belgesini, sütü tedarik veya arz ettiği gıda işletmesiyle ilgili kayıtları günlük olarak tutacak. Kayıtlar en az 12 ay muhafaza edilecek.

Yorumları Göster
Yorumları Gizle