Artık ’tek numara’mız var

Güncelleme Tarihi:

Artık ’tek numara’mız var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2006 00:00

Maliye Bakanlığı’nın bir süredir yürüttüğü çalışmayı tamamlamasıyla, vergi numarasının yerini kimlik numarası aldı. 1 Temmuz’da uygulamaya konulması planlanan uygulama için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan "Fiilen geçtik" derken, "Biz hazırız diğer kurumların da tam anlamıyla hazır olmasını bekliyoruz, ince ayarları yapıyoruz" dedi.

VERGİ ve TC kimlik numarasının birleştirilmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 1 Temmuz olarak planlanan uygulamaya geçtiklerini açıkladı. Böylece nüfus kağıdında yer alan kimlik numarası vergi numarasının da yerini de alacak. Banka, sigorta ve mali işlemlerde de kimlik numarası kullanılacak. Resmi açıklama ise önümüzdeki günlerde yapılacak.

FİİLEN GEÇTİK:

İstanbul’da dün her ilden gelen defterdar ve temsilcileriyle toplanan Unakıtan, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verirken, soruları da yanıtladı. Tek numaraya ne zaman geçileceğine yönelik sorumuzu, "Fiilen geçtik" diye yanıtlayan Unakıtan, geçişin sağlıklı olarak yapılabilmesi için diğer kurumların da hazırlıklarını tamamlamasını beklediklerini açıkladı. Unakıtan, "Biz makineyi hazır ettik, ancak ilgili diğer kurumların da hazır olup olmadığını bakıyoruz, vidaları ayarlıyoruz. İnce ayar yapıyoruz" diye konuştu.

BANKALAR BEKLENİYOR:

Konu ile ilgili bilgi veren Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu da, teşkilatın hedeflendiği gibi haziran ayı itibariyle tüm çalışmalarını bitirdiğini, ancak açıklamanın resmen duyurulması için bankaların işlemlerin tamamlanmasının beklediğini söyledi. Bankacılık işlemlerinin bugüne kadar vergi numarası ile yapıldığını hatırlatan Arıoğlu, şimdi işlemlerin nüfus kağıdı numarasına göre düzenlerek Maliye’ye bildirildiğini söyledi. Arıoğlu, bazı kurumların geçişi tamamlanana kadar her iki numaranın birden kullanılacağını ancak daha sonra nüfus kağıtlarında yer alan kimlik no’sunun geçerli olacağını kaydetti.

HERKES KAYIT ALTINDA:

MERNİS projesinin gecikmesi nedeniyle, Temmuz 1995’te vergi numarasını devreye sokan Maliye, Eylül 2001’e kadar sadece taşıt ve gayrımenkul işlemlerinde kullanılan bu numarayı, banka, sigorta ve mali işlemlerde de zorunlu hale getirmişti. Yeni uygulama ile vergi numası şartının arandığı bütün işlemler artık nüfüs kağıtlarında yer alan kimlik no’su ile yapılacak. Maliye, doğumundan ölümüne kadar herkesin kaydını tutacak.

Maliye 14 bin 500 ’şüpheli’den en az 1 milyar YTL bekliyor

DEFTERDARLARLA yaptığı toplantıda Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir yaptığı çalışmalarla teknik altyapısını geliştirdiğini, bütün vatandaşların bilgilerinin veri tabanında toplandığını belirten Kemal Unakıtan, elde ettikleri bazı sonuçları aktardı. Ön analiz sonuçlarına göre, 3 bin 166 mükellefin sahte belge düzenleme riski altında olduğunu, 14 bin 577 mükellefin de sahte belge kullanma riski nedeniyle incelemeye sevk edildiğini açıklayan Bakan Unakıtan, "Bunlarla KDV hariç çıkacak matrah farkının 6 milyar YTL civarında olduğu daha şimdiden görünüyor" dedi. Unakıtan, riskli gördükleri mükellefe ilişkin yaptıkları hesabı şöyle aktardı: "Bu incelemelerde risk analizleri yapıyoruz, isabet oranı yüzde 70-90 arasında oluyor. Ziyana uğratılan tahmini vergi, yüzde 60 olursa 1 milyar YTL, yüzde 70’te 1 milyar 253 YTL, yüzde 90’da 1 milyar 611 milyon YTL, yüzde 100’de 1 milyar 791 milyar YTL’lik vergi kaybı tespit edilebilecek durumda."

Toplu konutçuya vergi desteği

MALİYE
Bakanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ Taslağı ile Toplu Konut İdaresi’ne iş yapanlar başta olmak üzere, müteahhitlerin talep ettiği katma değer vergisindeki tevkifat indirimi hayata geçiriliyor. Yapım işlerinde uygulanan tevkifat oranı yüzde 6’dan yüzde 3’e indiriliyor. Taslağa göre, tebliğin yayımını izleyen üçüncü günden itibaren, kapsama giren yapım işleri dolayısıyla düzenlenecek fatura ve benzeri belgelerde gösterilen bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin yüzde 15’i işi yapanlara ödenecek. Geri kalan yüzde 3’ü ise işi yaptıran kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecek.

Akaryakıtta ÖTV indiriminin imkanı yok

BENZİN
fiyatlarına yapılan zamlarla ilgili olarak "Hükümetin tespit ettiği gibi yanlış kanı var ama fiyatlar serbest piyasada belirleniyor" derken, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oranlarının ise düşürülmesinin mümkün olmadığını belirtti. Unakıtan, Maliye’nin ÖTV’yi nispi olarak değil, maktu olarak aldığnı hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!