Şekerbank, 255 milyon dolara Kazak Bank Turan Alem’in oldu

Güncelleme Tarihi:

Şekerbank, 255 milyon dolara Kazak Bank Turan Alem’in oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 00:00

Şekerbank'ın yüzde 33.98 payının toplam 424.73 milyon YTL bedelle Kazakistanlı Bank Turan Alem Group’a devri için anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla Şekerbank Personeli Munzam Vakfı’na ait yüzde 19.55, Şekerbank Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı’na ait ise yüzde 14.43 hissesi satılıyor.

Şekerbank’ın söz konusu hisselerinin devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından, çağrı muafiyeti için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunmayı planladığı öğrenildi.

275 MİLYON YTL YENİ SERMAYE

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) dün sabah yapılan açıklamada söz konusu sözleşmenin dün gece imzalandığı ve 1 YTL nominal değerli beher hissenin 10 YTL üzerinden devredileceği ve bedelin nakden ve peşin olarak ödeneceği belirtildi. Açıklamaya göre, söz konusu işlemin 31 Ekim 2006 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Ödenmiş sermayesi 125 milyon YTL olan bankanın sermayesi hisse devrinin tamamlanmasını izleyen bir ay içinde kayıtlı sermaye tavanı olan 400 milyon YTL’ye ulaşacak biçimde 275 milyon YTL olarak bedelli artırılacak.

EN İYİ İKİNCİ SATIŞ

Şekerbank’ın Genel Müdürü Hasan Basri Göktan, "bugüne kadar finans sektöründe genelde Batı’ya dönük sermaye gruplarına satışlar yapıldı. Biz bu kez yön değiştirip yüzümüzü Doğu’ya çevirdik" dedi. Denizbank’tan sonra sektörde en büyük satışı gerçekleştirdiklerini belirten Göktan, bankanın Kazaklar’a satışında ortaya çıkan piyasa değeri - defter değeri çarpanın 3.55 olduğunu, Denizbank’ta ise bu çarpanın biraz daha yukarıda gerçekleştiğini hatırlattı.

RABOBANK’A SATIŞIN ÜÇ KATI

Göktan, satışla ilgili olarak daha önce Hollandalı Rabobank ile yaşanan sorunun ortadan kalktığını kaydetti. Göktan, şunları söyledi: "Rabobank’ta sorun fiyattı. Bankayı Kazaklara Rabobank’a sattığımız 125 milyon 400 bin YTL fiyatın, üç katına yakın bir değerde satış yaptık. Mahkeme’nin belirlediği 4.93 YTL fiyat dikkat alındığında ise yaklaşık iki katına gitmiş oluyor. Hisse devirleri için ilgili kurumlara hemen başvurulacak."

Satış sonrası hisse taban fiyata indi

ŞEKERBANK
hisseleri 25 Mayıs’taki 5.60 YTL olan fiyatından başlayan yükseliş trendinin ardından önceki gün 9.35 YTL’den kapanmış ve yüzde 66.9 kazanç sağlamıştı. Banka hisseleri haberin ardından taban fiyat olan 8.25 YTL’ye inerken, dün borsanın en çok düşen kağıdı olarak yüzde 20.32 değer yitirdi. Bazı uzmanlar hisseler mevcut piyasa fiyatının üzerinden satılmasına rağmen hisseye satış gelmesinde net bir neden olmadığını belirtirken, bazı analistler de, bedelli sermaye artırımın yatırımcının hoşuna gitmemiş olabileceğini, ya da satın alan banka ile ilgili fazla bilginin olmadığı için böyle bir tepki gelmiş olabileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!