Bankada sosyal güvenlik numarası da sorulacak

Güncelleme Tarihi:

Bankada sosyal güvenlik numarası da sorulacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 00:00

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’u kaldırıp, yerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nu getiren yasa Meclis’ten geçti. Çalışma Bakanı Murat Başgesgioğlu, yasayı anlatırken, Avrupa’da cep telefonu satın alırken sosyal güvenlik numarasının istendiğini belirterek, "Bazı bankacılık işlemlerinde sosyal güvenlik numarasının sorulmasını isteyeceğiz" dedi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Avrupa’da cep telefonu almak isteyen bir kişiden dahi sosyal güvenlik numarasının istendiğini belirterek, benzeri sistemin Türkiye’ye getirileceği sinyalini verdi. Başesgioğlu, "Biz de bankacılık işlemlerinin bazı hususlarda sosyal güvenlik numarasını isteyeceğiz bu şekilde hem kayıtdışı ekonomi hem de kayıtdışı istihdamı önleme konusunda önemli adımlar atacağız" dedi. Sosyal Güvenlik Reformu’nun 50 maddelik ilk bölümü dün 4 saat gibi kısa sürede TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Böylece, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurulu (SSK) ve Bağ-Kur’dan oluşan üç ayrı sosyal güvenlik sistemini tek çatıda birleştirecek operasyon yasal altyapıya kavuştu.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU:

Yasanın CHP’nin muhalefetine rağmen hızlı geçmesi, ’temel yasa’ olarak görüşülmesinden kaynaklandı. Yasayla birlikte üç sosyal güvenlik kurumu kalkacak, yerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacak. SGK, yönetim kurulu, genel kurul ve başkanlıktan oluşacak. En yüksek karar organı 10 üyeli yönetim kurulundan oluşan SGK’nın başkan ve başkan yardımcısı dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yılla sınırlandı. SGK, "Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı" gibi ana hizmet birimlerinden oluşacak.

BİR SAATTE AYLIK:

Dünyada dört çalışanın bir emeklinin aylığını finanse ettiğini Türkiye’de ise 1.8 kişinin bir kişiyi finanse ettiğini belirten Başesgioğlu, "Şu anda bir SSK’lının emekli aylığı bağlatabilmesi için gereken süre 57 gündür. Biz göreve geldiğimizde bu süre 85 gündü İşte 57 günlük süreyi biz bir saate indirmek istiyoruz. Bir saatte emekli aylığı bağlanacaktır" dedi.

BİLGİ DOLAŞACAK:

Başesgioğlu, yeni yapılanmayla nüfusu belli miktarın üzerinde olan ilçelerde daha Sosyal Güvenlik Merkezleri kuracaklarını, "Tek Noktadan Hizmet Merkezi" denilen bu birimlerin banka şubeleri gibi modern, bilgi işlem teknolojisine dayalı, "vatandaşın dolaşmadığı bilginin dolaştığı" sistemi olacağını söyledi. Başesgioğlu, T.C. Kimlik Numarasının, Sosyal Güvenlik Numarası olarak kullanılacağını söyledi. Avrupa’da cep telefonu alırken bile sosyal güvenlik numarasının istendiğini belirten Başesgioğlu, "Biz de bankacılık işlemlerinin bazı hususlarda sosyal güvenlik numarasını isteyeceğiz bu şekilde hem kayıt dışı ekenomi hem de kayıt dışı istihdamı önleme konusunda önemli adımlar atacağız" dedi.

PERSONELE MÜJDE:

Üç kurumda çalışan 25 bin personelin tamamını tutacaklarını, tedirginliğe gerek olmadığını vurgulayan Başesgioğlu, "Onları havuza göndermeyeceğiz. Özlük haklarını biraz daha iyileştirmeyi düşünüyoruz" diyerek küçük bir müjde de verdi.

Emekli olup çalışana iki seçenek

ÇALIŞMA
ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli olmuş ama çalışmaya devam edenleri yakın takibe alıyor. Bakanlık, emekli çalışanlar için "Emekli maaşını keselim, prim ödemeye devam et, tekrar emekli olduğunda maaşın yükselsin" veya "Emekli maaşını almaya devam et ama senin için de diğer çalışanlarla eşit oranda prim ödensin" önerisi götürmeye hazırlanıyor. Bu yolla sosyal güvenlik prim tahsilatında 2 milyon kişilik artış olması hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!