40 yıllık yayıncıya korsan Attila İlhan baskını

Güncelleme Tarihi:

40 yıllık yayıncıya korsan Attila İlhan baskını
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 00:00

Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden Bilgi Yayınevi’nin korsan kitap bastığı iddia edildi. Yayınevi 1970’lerin başından itibaren Attila İlhan’ın kitaplarını basmaya başladı. Attila İlhan, 2001’de Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’na (İş Kültür) geçti. Ve yazarın kitapları o tarihten sonra yeni yayınevinde basılmaya başlandı.

Toplam 51 kitabı bulunan yazar tüm yayın haklarını İş Kültür’e devretti. İlhan’ın kitaplarının Bilgi tarafından korsan olarak basıldığını öğrenen İş Kültür, avukatları kanalıyla yasal işlem başlattı.

YASAL YAYINCIDA İLK KORSAN: Korsan yayınların üzerine başka kitaplara ait bandrolleri yapıştırdığı iddia edilen yayınevine dün saat 15.00 civarında baskın yapıldı. Türkiye’de yasal statüye sahip bir yayınevine düzenlenen ilk korsan baskını sırasında, Bilgi’nin deposunda bandrollü ve bandrolsüz olmak üzere Attila İlhan’a ait 15 bin kitap ele geçirildi. Savcı denetiminde yapılan aramada ele geçirilen kitaplar Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi’nce müsadere altına alındı. İş Kültür Yayınları, Bilgi Yayınevi aleyhine dava açacağını açıkladı. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’na dayanılarak açılacak davada, sözkonusu yayınevinin korsan kitap bastığı kesinleşirse yayınevi sahiplerini 6 yıla kadar hapis cezası ve yüklü miktarda para cezası bekliyor. Bu arada Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, kitabevleri ve dağıtımcıların ellerindeki Attila İlhan kitaplarını da toplamak için harekete geçti. İş Kültür’den aldığımız bilgiye göre, yayınevi kitapçı ve dağıtımcıların mağdur olmaması için, getirilecek korsan kitapları ücretsiz olarak yenileriyle değiştirecek.

40 YILLIK YAYINEVİ: Türkiye’nin en eski yayınevlerinden biri olan Bilgi Yayınevi, Ahmet Tevfik Küflü tarafından 1965’te Ankara’da kuruldu. Attilla İlhan’ın uzun yıllar danışmanlığını yaptığı kuruluş, 40 yılda 3500 çeşit kitap yayımladı. Şu anda satışta 1038 kitabı bulunmakta. Türk dilinde ürün veren çok sayıda tanınmış yazar, şair, araştırmacı ve düşünürlerin kitaplarını bastı. Yayınevinin listesinde siyaset, edebiyat, toplumbilim, klasik ve çocuk kitapları içinde dönemlerine damgasını vuran çok sayıda yapıt yer aldı. Ankara - Yenişehir’de Meşrutiyet Caddesi 46 numarada çalışan yayınevinin, bir kitabevi ve bir de dağıtım şirketi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!