40 yıldır yakıyor

Güncelleme Tarihi:

40 yıldır yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 09:00

GAZİANTEPLİ Ali Araptarlı, 1975’te kurduğu Hürsan Şömine’nin, yönetimini oğulları Hasan Cem ve Yiğit’e devretti. Yılda yaklaşık 3 bin şömine satan firma Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük şömine imalatçısı konumunda, Türkiye’de de pazar lideri.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de şömine üretiminin duayenlerinden Ali Araptarlı’nın 1975’te kurduğu Hürsan Şömine, artık ikinci kuşak tarafından yönetiliyor. Ali Araptarlı Hürsan Şömine’nin yönetimini oğulları Hasan Cem ve Yiğit’e devretti. İkinci kuşak ise ilk etapta fabrikayı modernize etti ve 3 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrika olarak yeniden yapılandırdı. Yılda 3 bin adetlik üretimin yüzde 20’sini 11 ülkeye ihraç eden Hürsan Şömine, bugüne kadar aralarından Kaddafi, Saddam, Aliyev, Nazarbayev’in de bulunduğu 10 cumhurbaşkanına şömine yapmış bir marka. Ali Aratparlı, oğullarının şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inşa ettirdiği yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na da doğalgazlı şömine yapımı için görüşme aşamasında olduğunu söylüyor. Araptarlı şöyle konuşuyor:

GAZİANTEPLİ ZEKİ ÇOCUK

“Gaziantep’in Araptar Köyü’nde doğdum. Babam, Kurtuluş Savaşının İstiklal madalyalı kahramanlarından. Ağaydı ve Gaziantep’in en zenginlerindendi ama ben 9 yaşındayken babamı kaybettim. 12 yaşıma geldiğimde de servetimiz tükenmişti. Sanat-meslek öğrenebileceğim bir okula gitmek istedim. Mehmet Rüştü Uzel Sanat Okulu’na kaydoldum. 1967’de birincilikle bitirdim, İstanbul’da Tatbiki Güzel Sanatları kazandım. Gaziantep’teki okulumun yönetimi, döner sermayede birikmiş öğrenci katkı payını okuyabilmem için bana verdi. Gece okuyup gündüz çalışmak için Galatarasay Mühendislik’e kaydoldum. Okurken Demirçelik İş’in sahibi Mihran Yarman’ın yanında çalıştım, Anadolu’da birçok yem fabrikası kurduk.

KARPİT KAZANIYLA BAŞLADIM

Üniversite son sınıftayken Alarko’ya transfer oldum. Rahmetli Üzeyir Garih ile 4 yıl çalıştım. Sonra Profilo’da imalatçı mühendis olarak başladım ve 26 yaşında 200 personelli fabrikaya müdür oldum. 1974’te de Profilo’dan ayrılıp kendi atölyemi kurdum ve karpit kazanları üretmeye başladım. Alarko’dan fason işler aldım. 1.5 yıl öyle çalıştım. Bu sıralarda Simtel kat kaloriferi işine başladı ve ana bayi oldum. Günde 8-10 daireye kat kaloriferi döşüyorduk.

ISINMAK İÇİN ŞÖMİNE YAPTIM

1979’da kat kaloriferi işi, akaryakıt krizi nedeniyle bitti. Bu sırada eşim ikinci doğumunu yapacaktı. Evimi ısıtacak mazot bulamıyordum. Eşim ve bebek buz gibi eve gelecek. Salonda bir baca vardı ve ’buraya öyle bir şey yapacağım ki tabandan tavana oda ısınacak’ dedim. Şömine-soba karışımı birşey yaptım. Bir çeki de odun aldım ve yaktım. Eşim de bebek görmeye gelenler de çok beğendi. Onat ve Ahmet Kutlar o dönemde reklam ajansımdı. Ahmet de bir tane istedi, yaptım. Bir gün sonra Hürriyet’te ilan; ’Hürsan kiracılar için şömine yaptı’ yazıyor. Telefonlarımız kitlendi ve yok satmaya başladık. Bütün sanatçılar, işadamları müşterim oldu; Türkan Şoray, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Sibel Can hepsi. Cumhurbaşkanlarından Kaddafi, Saddam, Aliyev, Nazarbayev, Türkmenbaşı, Denktaş, Evren, Demirel ve Özal’ın evinde benim şöminelerim yandı.”

Haberin Devamı


11 ülkeye ihracat 7 ülkeden ithalat

Haberin Devamı

ALİ Araptarlı’nın oğlu Hasan Cem, Türkiye genelinde 63 noktada (25 vilayet) ürün sattıklarını belirtiyor ve şunları söylüyor: “11 ülkeye düzenli ihracatımız var. 2016 sonuna kadar ihracat yaptığımız ülke sayısını 20’ye çıkaracağız. Ürdün’e ve Filistin’e çok yakında ihracata başlıyoruz. Yunanistan’ı da pazar olarak büyütüyoruz. Bakü mağazamız yakında açılıyor. Geçen sene 3 bin adetin üzerinde şömine sattık ki bunun yüzde 20’si ihracata gitti. Bu arada 7 ülkeden de bizim üretmediğimiz türden şöminelerin ithalatını yapıyoruz. 100’ün üzerinde şömine haznesi, 800’ün üzerinde dış giydirme modelimiz var.”


Mücevherde büyük buluşma 12 Mart’ta

TÜRKİYE Mücevher sektörü Ululararası İstanbul Jewellery Show Fuarı’na hazırlanıyor. UBM Rotaforte’nin düzenleyeceği fuar, 12-15 Mart’ta CNR Expo’da gerçekleşecek. Far, bu yıl 40’ıncı kez (30 yıldır) düzenleniyor. 1986’daki ilk organizasyona sadece 35 firma ve 875 ziyaretçi katılırken, geçen yılki fuarda 1.250 firma ve 11 ülkeden 40 binin üzerinde ziyaretçi ağırlandı. UBM Rotaforte Genel Müdürü Sayın Şermin Cengiz; “Sektörümüz, 2023 yılında 12 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Fuarımızı Mart ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 kez yapıyoruz. Sektör ihracatımızın yüzde 80’e yakın iş hacmi bizim fuarımızda oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı


TÜGİAD Karadeniz seferine çıktı

TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Ankara, Çukurova, Bursa ve Ege şubelerine Karadeniz şubesini de eklemek üzere harekete geçti. Kalabalık bir işadamı heyetiyle Karadeniz seferine çıkan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen Samsun ve Ordu’da genç girişimci ve işadamları ile bir araya gelirken; Karadeniz’in diğer illerinde de genç girişimci ve işadamlarını TÜGİAD ailesine kazandırmak istediklerini belirtti. Yücelen, “Biz sürekli sorunlardan şikayet eden bir yapı değiliz. Bir sorunu dile getiriyorsak, çözümü de anlatıyoruz. Hiç bir siyasal yapı ya da organizasyon ile bağlantımız yok. Aramızda her kesimi temsil eden arkadaşlarımız var. Kim ne kadar farklı düşünürse düşünsün, görüşünü rahatlıkla ifade edebiliyor” dedi.

Haberin Devamı


Modanisa’ya Suudi ortak geliyor

GİRİŞİMCİLERLE yatırımcıları ‘ortaklık kurmaları’ için bir araya getiren Borsa İstanbul Özel Pazar’da ilk ortaklık İslami giyim sitesi Modanisa ile Saudi Telecom Grubu’nun risk sermayesi fonu STC Ventures arasında gerçekleşiyor. STC Ventures Modanisa’ya 5.5 milyon dolarlık yatırımla ortak olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!