40 ülkeye Türk tohumu

Güncelleme Tarihi:

40 ülkeye Türk tohumu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2019 08:30

Hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerinde nitelikli tohum ıslahı çalışmaları yaptıklarını ifade eden MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Yormazoğlu, “Türkiye’de 5 lokasyonda, 40 Ar-Ge çalışanı ile Ar-Ge faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız nitelikli çalışmalar neticesinde 40’ın üzerinde ülkeye, 200’ün üzerinde tohum, tohum teknolojisi ve lisans ihracatı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

1978 yılından bu yana sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumlarının ıslah çalışmaları, üretimi, pazarlama ve satışı konularında faaliyet gösteren MAY Tohum, Ar-Ge yatırımlarına devam ediyor. 1997 yılında, hibrit ayçiçeği ile ıslah faaliyetlerine başlayan MAY Tohum’un, bugün hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerinde gerçekleştirdiği nitelikli tohum ıslah çalışmaları sonucunda, 40’ın üzerindeki ülkeye, 200’ün üzerinde tohum, tohum teknolojisi ve lisans ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Yormazoğlu, “Türkiye’de 5 lokasyonda, 40 Ar-Ge çalışanı ile Ar-Ge faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. MAY Tohum, yıllık cirosunun yüzde 8’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor. İzmir Torbalı, Bursa Mustafakemalpaşa, Bursa merkez, Trakya ve Adana’da bulunan Ar-Ge istasyonlarımızda, ‘yerinde ıslah’ stratejisi ile Türk çiftçisi ve hedef coğrafyalar için toprak ve iklim şartlarına en uyumlu, stres şartlarına en dayanıklı ve verimli tohum çeşitlerini geliştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇALIŞMALARA DEVAM

Yeni Ar-Ge yatırımları hakkında da bilgi veren Yusuf Yormazoğlu şunları söyledi: “Firma olarak nitelikli Ar-Ge konusuna her zaman öncelik verdik ve yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Gerek nitelikli personel yatırımları gerekse ıslah konusundaki teknolojik altyapı yatırımlarımız artarak devam ediyor. 2018 yılına kadar, Bursa başta olmak üzere, Adana’da hibrit mısır ve pamuk tohumu üzerine, Trakya’da hibrit ayçiçeği tohumu, Bursa Mustafakemalpaşa’da da fasulye ve ilgili hatların çoğaltımı konusunda çalışan 4 Ar-Ge merkezimizde ıslah çalışmalarımızı gerçekleştiriyorduk. Bu yıl, Ar-Ge istasyonlarımıza bir yenisini daha ekledik. 2018’in Nisan ayında, İzmir Torbalı’da faaliyete geçen yeni Ar-Ge istasyonumuzda, danelik ve silajlık mısır ile pamuk konularında ıslah faaliyetleri çalışmalarına başladık. Bununla birlikte Şanlıurfa’da kurmayı planladığımız yeni Ar-Ge istasyonumuzun çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde burada kurmayı planladığımız Ar-Ge istasyonumuz da tam randımanlı olarak faaliyete geçecek.”

Haberin Devamı

40 ülkeye Türk tohumu

KENDİ MARKASIYLA YURTDIŞINA

Türkiye’de, tarım sektöründe Ar-Ge çalışmalarına en çok yatırım yapan firma olduklarını ifade eden Yormazoğlu, “Ciromuzun yüzde 8’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak, dünya ölçeğinde rekabetçi olacak şekilde yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Tarla bitkilerinde hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve sebzede fasulye türlerindeki yatırımlar, rekabetçi çeşit geliştirme ve geliştirilen çeşitleri Avrupa Birliği, Orta Doğu, Karadeniz kuşağı, Orta Asya ve Afrika’ya kadar olan coğrafyada en etkili şekilde tanıtıp pazarlama temeline dayanıyor. Yaptığımız Ar-Ge faaliyetleri sonucu, bugün, 40’ın üzerindeki ülkeye tohum ihraç eden marka olmanın ötesinde, MAY markası ile yurtdışına lisans satan tek Türk tohum firmasıyız” dedi.

Haberin Devamı

DRONE’LA BİTKİ TAKİBİ

TOHUM ıslahı konusunda, dünyadaki yeni teknoloji ve eğitimleri yakından takip ettiklerine de vurgu yapan Yusuf Yormazoğlu, “MAY Tohum olarak her biri alanında uzman Ar-Ge ekibimizle dünyadaki teknoloji ve eğitim çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Şu an, 10 tanesi doktora ve yüksek lisans seviyesinde uzman ıslahçı olan, toplamda 40 kişiden oluşan Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Sektördeki yeni teknolojilerden olan drone teknolojisini Ar-Ge ve üretim ekibimiz kullanmaya başladı. Ekibimiz, drone teknolojisiyle tarladaki bitki sağlığı ve bitkinin gelişimi hakkında detaylı bilgiler elde edip, daha sağlıklı verim tahminleri yapabiliyor. Ayrıca havadan yapılan haritalama işlemleri ile etkili ekim araştırmaları ve planlamaların yanı sıra hassas ilaçlama ve gübreleme çalışmalarında da drone teknolojisinden yararlanıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!