4 liraya doğru

Güncelleme Tarihi:

4 liraya doğru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2017 21:34

Dolar kuru 11 Ocak’ın ardından dün 3.9781 liraya çıkarak yeni tarihi zirvesini gördü. TL en çok kaybeden para birimi olurken Merkez Bankası’ndan ‘Örtülü faiz artışı’ olarak nitelendirilen adım geldi. Merkez, piyasayı yüzde 12.25 faizle fonlayacak.

Haberin Devamı

HER gün yeni bir yükseliş atağı yapan dolardan tarihi zirve dün sabah geldi. Önceki akşam Türkiye bankalararası piyasada son işlemlerin 3.9199 liradan yapıldığı, daha önce de 11Ocak’ta 3.9422 lira ile tarihinin en yüksek seviyesini gören dolar, dün sabah Türkiye piyasaları açıldıktan sonra 3.9781 liraya fırlayarak yeni zirvesini gördü. Dolardaki bu yükseliş hem her gün Türkiye’ye yönelik negatif haberler, hem de siyasi ve jeopolitik risklerin yanı sıra dolardaki küresel güçlenmeyle de ilişkili. Merkez Bankası yeni zirvenin ardından ise hemen bir hamle yaptı. Merkez, bankaların gecelik borç alma limitlerini sıfıra düşürdü. Bu adım piyasalar tarafından ‘örtülü faiz artışı’ olarak değerlendirildi ve Merkez Bankası artık piyasayı tek faizden yani yüzde 12.25’ten fonlayacağını açıklamış oldu. Kurlarda rekor gelirken, Borsa İstanbul negatif açılışının ardından toparlandı ve günü yüzde 1.3 yükselişle 105 bin 267 puandan kapattı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas riski (CDS) primleri önceki günkü kapanışa göre 4 baz puan artarak nisan ayından bu yana en yüksek seviye olan 222 baz puana yükseldi.

Haberin Devamı

MERKEZ İHALESİ

Merkez Bankası’nın dünkü 1 aylık vadeli 150 milyon dolarlık Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz ihalesine ise 330 milyon dolar teklif geldi, en düşük kur 3.9750 lira, en yüksek kur ise 3.9808 lira oldu. Ortalama fiyat ise 3.9775 lira olarak gerçekleşti. Önceki günkü ilk ihalede en düşük bir aylık kur 3.9350 lira olmuştu. Merkez’in ihalesi sonrasında da dolarda bankalararası piyasada son işlemler 3.9571 liradan yapıldı. Doların yanı sıra Euro ve Sterlin’den de rekor geldi. İkisi de tarihi zirvesinde. Euro, 4.6759 liraya, Sterlin 5.2752 liraya fırladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen hafta yaptığı bir konuşmada Türk Lirası’ndaki yüzde 10’luk değer kaybının enflasyonu 1.5 puan yukarı ittiğini söylemişti. Bugünkü kurla yılbaşından bu yana dolardaki artış yüzde 12.20’yi buldu. Çift haneli enflasyona bir olumsuz etkinin de kurdan geleceği ortada. Çift haneli enflasyon, artan cari açık tedirginliği daha da arttırıyor. 

Haberin Devamı

4 liraya doğru

 

SPEKÜLATİF ATAKLAR YAŞIYORUZ

GEDİK Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birimi Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, dolar kurunu 3.45’lerden 3.97 lira civarına yükselten etmenlerin başında politik risklerdeki artış ve enflasyon görünümündeki bozulma geldiğini belirterek “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların ihlaline yönelik başlatılan davaya ilişkin kirli haber akışı iç piyasada tedirginliği artırıyor. Buna bağlı olarak normal yükseliş seyrinden ziyade spekülatif atakların oluştuğunu görüyoruz. Sene sonu enflasyona yönelik tek hane beklentileri de yüzde 10.5 civarına yükselmiş durumda” dedi.

Merkez Bankası’nın, piyasa ile doğru bir şekilde iletişime geçmesi ve TL’nin arkasında durduğunu göstermesi atabileceği en önemli adım olmakla birlikte, TL’nin değer kaybının tek nedeni de uygulanan para politikası olmadığını vurgulayan Köksal, şöyle devam etti: “TL’nin değer kaybının çözümünü de sadece para politikası odaklı düşünmemek lazım. Bu nedenle halihazırda Merkez’in aldığı tedbirler yeterli olamadı. Merkez Bankası, aldığı son önlemler arasında vadeli döviz satım ihaleleri düzenlemeyi ve piyasayı geç likidite penceresi faiz oranı olan yüzde 12.25’ten fonlamayı tercih etti. Buna rağmen kurların ateşinin düştüğünü söylemek şimdilik mümkün değil. Fonlamanın normalin dışında bir yolla; geç likidite penceresinden gerçekleştiriliyor olması ve burada da üst sınıra dayanılmış olması Merkez Bankası’nın elini piyasaya karşı zayıflatıyor. Bu durum başta da bahsettiğimiz gibi para politikası kaynaklı olmayan spekülatif atakların devam etmesine neden olabilir ve Merkez Bankası’nı yeni tali yollara sokabilir. Bu da piyasanın Merkez Bankası’ndan beklediği sadeliğin tersine gidiş olarak değerlendirilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!