4.5G’nin 3 eksiği

Güncelleme Tarihi:

4.5G’nin 3 eksiği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 17:38

Takvimler 11 Haziran 2015’i gösteriyor. İzmit Belediyesi’nde hareketli bir gün. Encümen toplantısında belediyeye ait nikah salonlarında video ve fotoğraf çekim ihalesi yapılıyor. Bu ihaleye katılan olmazken, Yenidoğan Mahallesi’ndeki açık spor tesisleri aylığı 70 liraya Tavşantepe Mahallesi Doğuş Sokak’taki çay ocağı ve çay bahçesi ise aylığı 65 liraya kiralanıyor.

Haberin Devamı

Kritik karar ise sona bırakılıyor. Encümen, Kabaoğlu Mahallesi’ndeki iki ayrı bina ile Gültepe Mahallesi’nde yer alan üç ayrı baz istasyonun yıkımına karar veriyor. Çünkü bu baz istasyonları kaçaktı. Tıpkı Türkiye genelinde belediye sınırları içinde yer alan binlercesi gibi...

BAKAN YILDIRIM KARARLI
Aradan yaklaşık 8 ay geçiyor... Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım önceki gün katıldığı GSM İmtiyaz Sözleşmeleri töreninde 4.5G’nin 1 Nisan’da başlayacağına dikkat çekti ve uyardı:

“Vatandaşlarımızın şunu bilmesi gerek; hani 3G ile 4.5G arasında 10 kat hız farkı var diyoruz, 1 Nisan’da kalkıp Erzincan’ın İliç Kazası’nın Konukçu Köyü’ne gidip ‘Nerede bizim 10 kat hız?’ derse o zaman yanlış olur bu. 8 yıl süremiz var. Peyder pey, bu yollar bir günde yapılmıyor. 1 Nisan’da başlayacak, bir miktar yapacaklar şimdi. Yollar biraz hazır olacak, sonra 8 yıl içinde Türkiye’nin her tarafı... Tünellerde de çekecek. Ama hala çekmeyen yer çok, haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz, reklamlarda birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum pek öyle değil. En iyi denetleyen benim. Hepsini not ediyorum. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz de var. Bu konuda zaten gayret ediyorsunuz ama daha fazla gayret bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Bakan Yıldırım operatörlere hız ve çekim uyarısının ardından fiber konusunda da sarı kartı yapıştırdı:

”Bizim hiç gecikmeden hemen bir fiber seferberliği başlatmamız lazım. Küçük hesapları bırakalım arkadaşlar. Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz, bizim işler geride kalır, bunları bırakalım. Bundan sonra bütün operatörlerimizin küçük hesapları bırakıp, büyük fotoğrafı görmelerini özellikle istirham ediyorum. Uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz. Bunun giderilmesi için çalışmalara başladık. Göreceksiniz bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak.”

Evet, 1 Nisan’da Türkiye’de tarihi bir ana şahit olmamız için son hazırlıklar yapılıyor. Dünyanın 4G olarak tanıdığı bildiği teknoloji Türkiye’de 4.5G (dört buçuk) adıyla sahneye çıkacak. Ama bir dizi sorunla...

4.5G’nin üç ana damarı var: Baz istasyonu, fiber ağ, akıllı telefon. Gelin bu üç damardaki sorunlara kısaca değinelim.
1) BAZ İSTASYONU: Türkiye’de baz istasyonları yıllardır gündemde. Zararlı-zararlı değil tartışlalarını bir tarafa bırakıyorum. Bu konuda uzman görüşleri önemli. Ancak 2009 yılında Anayasa Mahkemesi’nin Telekom Kanunu’nda iptal ettiği bir madde bugünlerde telekom şirketlerinin kabusu olmuş durumda. Anayasa Mahkemesi 2009 yılında Telekom Kanunu’nun 35/a maddesini iptal etmişti. Bu maddede “Mobil şebeke ekipmanları İmar Kanunu’ndan muaftır” ibaresi vardı. Uzmanlara göre Anayasa Mahkemesi bu maddenin Telekom Kanunu’nda değil İmar Kanunu’nda olması gerektiğine hükmetti. Ancak o gün bugündür hükümet iptal edilen maddeyi İmar Kanunu’na koymayınca belediyelere gün doğdu. Şimdi Türkiye’de aralarında İzmit, Karasu, Bakırköy’ün bulunduğu bazı belediyeler binaların üzerindeki baz istasyonlarını ayrı bir yapı kabul edip yapı ruhsatı istiyor. Şirketlere göre ruhsat için istenen bedeller ise toplamda milyonlara ulaşıyor. İddialar ilginç. Bazı belediyelerin fahiş yıllık kiralar istediği, bazın hizmet vereceği bölgeden elde edilecek gelirin bile bu bedellere yetmeyeceği öne sürülüyor. Özetle ya İmar Kanunu’nda bir değişiklik, ya da belediyelere makul bir kira için düzenleme yapılması gerekiyor.

2) FİBER AĞ:
4.5G’nin havadan baz istasyonlarıyla verimli bir şekilde çalışacağına inanıyorsanız yanılıyorsunuz. 4.5G’nin lokomotifi aslında fiber ağlar. Ancak Türkiye’de bu konuda da ciddi sıkıntı var. Telekom şirketleri fiber ağ yatırımı yapmak istediğinde karşılarına uzun bir liste çıkıyor. Oradan izin, buradan para talebi vs. Yolları, mahalleleri kazıp fiber ağ döşemek, maliyeti bir tarafa, bürokrasisiyle tam bir eziyete dönüşmüş durumda.Türkiye’de 250 bin kilometre fiber ağ mevcut. 4.5G’nin Bakan Yıldırım’ın da vurgu yaptığı verimli hale getirilmesi ve 500 bin kilometreye çıkması için fiber seferberlikten önce fiber düzenlemeye ihtiyacı var. Mevcut fiber ağın paylaşılmasına gelince... Bu konuda 206 bin kilometrelik fiber ağıyla sektörün hakimi Türk Telekom. Özelleştirmeden bu şirketi satın alan Oger Telecom verdiği paranın içinde bu avantajın da etkisinin olduğunu düşündüğünden bu avantajını diğer şirketlerle paylaşmak istemiyor. Turkcell ve Vodafone’un ortak şirketle ağı paylaşma talebine son destek Ulaştırma Bakanı Yıldırım’dan geldi. Paylaşım konusu ağır bastı ama 4.5G’ye 45 gün kala fiber paylaşım-yatırım sorunlarının nasıl çözüleceği gizemini koruyor.

3) AKILLI TELEFON: 4.5G’nin nimetlerinden yararlanmanız için olmazsa olmazınız akıllı telefon. Türkiye’deki cep telefonlarının ise yüzde 50’si akıllı. Yani yüzde 50 nisan ayında maalesef 4.5G ile tanışamayacak. Akıllı telefonların büyük bölümü, yerli telefonların da önemli parçaları ithal edildiği için her gün fiyat artışıyla karşılaşıyor. Ayrıca tüketimi azaltmak için artırılan ithalat vergileri de çabası... Özetle akıllı telefon sayısında kısa dönemde bir artış zor gözüküyor.

Haberin Devamı

4.5G MESAJLI MI OTOMATİK Mİ GELSİN
1 Nisan sabahı uyandınız. Akıllı telefonunuz var, 4.5G de semaya çıkmış durumda. Yeni teknolojiden nasıl faydalanacaksınız? Kulislerde konuşulanlara göre Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) cep telefonu operatörlerinden 4.5G’yi başlatmak için mesaj atıp onay almalarını istiyor. Operatörler ise otomotik olarak 4.5G’ye tüm abonelerin geçmesini talep ediyor... Operatörlerin temel savı 4.5G için ayrı bir tarifenin olmayacağı, abonelerinin mevcut tarifelerinin korunacağı yönünde. Anlaşılan operatörler 4.5G’nin hemen yaygınlaşmasını istiyor BTK ise bu konuda temkinli. Bakalım son karar ne olacak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!