KOBİ’lere, ‘ihracatta kümelenin’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’lere, ‘ihracatta kümelenin’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 00:00

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, küçük ve orta işletmelerin (KOBİ) daha etkin faaliyet gösterebilmesi için, aynı bölgede ve aynı iş kolunda faaliyet gösteren, işbirlği içinde olan ama aynı zamanda birbirine rakip olan ilişkili kurumların biraraya gelerek oluşturduğu örgütlenme modeli olan ‘Kümelenme Modeli’nin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) tarafından KOBİ’lerin ihracat ve üretim yapısının güçlendirilmesi, daha rekabetçi bir konuma kavuşması için ‘kümelenme modelinin’ benimsenmesi gerektiğini içeren bir dosya oluşturuldu.

KÜME MODELİ: Konuyla ilgili olarak, Kayalar, ihracatta yüksek artış oranının sürdürülebilir olması, sektörel ve bölgesel bağımlılıkların ortadan kaldırılması için ‘Kümelenme Modeli’nin sağladığı faydalara dikkat çekti. Kayalar, KOBİ’lerin özellikle finansman, teknoloji, pazarlama, üretim ve alt yapı sorunları yaşadığına dikkat çekerek, Kümelenme Modeli’nin KOBİ’lere sipariş alma, üretim, teknoloji geliştirme, pazarlama gibi konularda büyük ve entegre bir işletme gibi hareket edebilme kabiliyeti sunarak, daha etkin faaliyet gösterme yeteneği sağladığını kaydetti.

AİLE İŞLETMELERİ: KOBİ’lerin genellikle aile tipi işletmelerden oluştuğunu, kurumsallaşamadığını ve eğitim, bilgi, tecrübe eksiklikleri nedeniyle de yurt dışına açılamadığını kaydeden Kayalar, kümelenme modelinin bilinen örgütlenmelerden farklı bir yaklaşım getirdiğini ifade etti. İşletmelerin bu modeli uyguladığında, yasal bağ gerektirmediğine dikkat çeken Kayalar, her işletmenin kendi tüzel ve mali bağımsızlığını koruyarak diğer işletmelerle ortak proje ve çalışmalar yürütebildiğini hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!