Koç: Atatürk heykelini gerçeğe uydurduk

Güncelleme Tarihi:

Koç: Atatürk heykelini gerçeğe uydurduk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 15:18

Atatürk'ün ölüm yıldönümünde dünyanın en ünlü balmumu heykel müzesi Londra Madame Tussaud’s taki Atatürk heykeli Koç Grubu tarafından gerçeğine uygun hale getirildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ‘Dünyaca ünlü müzede daha önce sergilenen Atatürk heykelinin gerçeği tam yansıtmaması Türk kamuoyu olarak hepimiz için duyarlı bir konuydu’ dedi.

LONDRA’daki ünlü Madame Tussaud’s Müzesi’ndeki Atatürk’ün balmumu heykeli, Koç Holding tarafından Atatürk’ün ölüm yıldönümünde aslına uygun hale getirildi. Dün akşam Müze’de düzenlenen bir kokteyl ile ziyarete açılan Atatürk’ün yeni balmumu heykeli yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucunda Atatürk’ün gerçek görüntüsüne kavuştu.

Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, heykelin açılış töreninde yaptığı konuşmada ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aslına uygun balmumu heykelinin açılışını Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’da yapmak bizim için çok anlamlı. Fiziken aramızda olmasa da 20’nci yüzyılın liderleri arasında, peşinden kitleleri sürükleyebilecek karizmaya ve öngörüye sahip, idealleri halen yaşayan ve fikirleri ile ölümsüz başka bir lider yok’ dedi. 

GURUR GÜNÜ:

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç olarak bu etkinliğin ev sahibi olmaktan dolayı gerçekten gururlu ve heyecanlıyım’ diyen Mustafa Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Dünyaca ünlü müzede daha önce sergilenen Atatürk heykelinin gerçeği tam yansıtmaması Türk kamuoyu olarak hepmizin duyarlı olduğu bir konuydu. Tüm dünyanın cumhuriyetimizin kurucusu Ata’mızı, herbirimizin aklında ve kalbinde taşıdığı biçimde yani gerçek hatlarıyla tanımasını istiyorduk. Konunun Türk kamuoyunda yarattığı hassasiyet ve bazı değerli büyüklerimizin bizi cesaretlendirmesi, Koç Holding olarak bizi harekete geçirdi. Geçen yıl eylül ayında grup olarak girişimde bulunma kararı aldık.’
/images/100/0x0/55ea112ff018fbb8f869417c

ANITKABİR’DEN DESTEK:

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği müzede aslına uygun Atatürk heykelinin yapılıp, sergilenmesi talebinin müze yetkilileri tarafından olumlu karşılandığını kaydeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, ‘Türkiye’nin balmumu heykel yapımındaki en yetkin ismi Yılmaz Büyükerşen projemizin danışmanlığını yürüttü ve Anıtkabir Komutanlığı’ndan büyük destek gördük. Sağladıkları olanaklar ile bu başarılı eseri meydana getirdik’ diye konuştu.

EKİP TÜRKİYE’YE GELDİ:

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, heykelin sonraki yapım süreçini şöyle anlattı: ‘Müze adına heykeli yapacak ekip Türkiye’ye geldi. Yapılacak olan eserin Ulu Önder Atatürk’ün hem görsel heybetini, yakışıklılığını hem de karizmasını, ışığını yansıtabilmesi için pekçok görsel, yazılı materyal kendilerine sunuldu. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerle yeni balmumu heykel yapıldı.’

BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR:

‘Bizler hepimiz Atatürk Türkiye’sini, çağdaş uygarlığın ilerisine taşıma hedefi doğrultusunda 82 yıldır aralıksız olarak geliştirmeye çalışıyoruz’ diyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Avrupa’nın bir parçası olmak üzere büyük hamleler yaptığımız bugünlerde ülkemizi ve tarihimizi uluslararası platforma doğru tanıtmak için hepimize büyük görevler düşüyor. Koç Grubu olarak biz de üzerimize düşenleri yapmayı bir borç biliyoruz. Koç Topluluğu olarak ülke içindeki sosyal sorumluluk projelerimizin yanı sıra Türkiye’yi uluslararası platformda tanıtmayı amaçlayan projelerimizi sürdüreceğiz.’

Atatürk heykeli nasıl yenilendi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, yıllardır İngiltere’nin başkenti Madame Tussaud’s Müzesi’nde sergilenen balmumu heykelinin, aslına uygun olmayan bir örnek olması, Türk kamuoyunun bu konudaki duyarlılığı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’u bu konuda girişimlerde bulunmaya yöneltti.

2004 yılının Ekim ayında girişimlerine başlayan Koç Holding, Madame Tussaud’s Müzesi yetkilileri ile yapılan bir dizi görüşme sonrasında, heykelin aslına uygun yenisi ile değişimi konusunda yetkilileri ikna etti. Balmumu heykelin yeniden yapımı süreci Anıtkabir Komutanlığı’nın sağladığı geniş destek ve olanaklar ile yürütüldü.

Yapılacak olan eserin, Ulu Önder Atatürk’ün hem görsel heybetini, yakışıklılığını, karizmasını, ışığını yansıtabilmesi ve gerçeğe uygun olabilmesi için elde edilen pek çok görsel ve yazılı materyal yapımı gerçekleştirecek ekip ile paylaşıldı.

Heykeli yapacak olan ekibinin Nisan ayındaki Türkiye ziyaretinin ardından, çalışmalar hız kazandı ve Ekim ayının ortalarında proje tamamlandı.

Projenin fikir babası Fırtına

MADAME Tussaud’s Müzesi’ndeki Atatürk balmumu heykelinin yenilenmesi fikri Hava Kuvvetleri Eski Komutanı İbrahim Fırtına’ya ait. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dün akşam Müze’de düzenlenen kokteylde yaptığı konuşmasında projenin fikir babası İbrahim Fırtına’ya da teşekkür etmeyi unutmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!