350 ton domates imha edildi

Güncelleme Tarihi:

350 ton domates imha edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 17:24

Antalya’daki üretici firmalar, haziran ayının başında 525 ton domatesi 15 TIR’a yükleyerek ihracat bağlantısı yaptığı Ukrayna’ya gönderdi.

Ukrayna Gümrüğü’nde numune alınan domateslerde Tarım Bakanlığı uzmanları tarafından domates güvesi olduğu belirlendi. Bunun üzerine TIR’ların ülkeye girişine izin verilmedi. Ukrayna’daki gümrükte iki hafta bekletilen TIR'lardaki domateslerin bir bölümü de çürüdü. Ukrayna’nın kararından sonra domates yüklü TIR’lar Kapıkule Sınır Kapısı’na geri geldi. Kapıkule’de Edirne Tarım İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu komisyon tarafından incelenen domateslerle ilgili, ‘ekonomik değeri yok’ raporu düzenlendi. Bu rapor üzerine ürünlerin imha edilmesine karar verildi. Kararın ardından 10 TIR'daki 350 ton domates, Edirne çöplüğüne dökülüp, imha edildi. Kapıkule’de hala 5 TIR'ın işlemler için bekletildiği öğrenildi. İhracatçı firmaların nakliye ile birlikte yaklaşık 500 bin dolarlık kaybı olduğu bildirildi.

İLK ANALİZDE BİR ŞEY ÇIKMADI

Antalya’dan yüklediği domatesleri Ukrayna’ya götürdüğünü söyleyen TIR sürücüsü Yiğit Hançekiç, “Ayın 3’ünde Ukrayna’daydım. O gün yapılan analizde, benim taşıdığım domateslerde bir şey çıkmadı. Ancak gümrükteki bekleme nedeniyle bazı araçlar da çıkmış. 14 gün gümrükte bekledik ve ikinci analizde domates güvesi tespit edilmiş ve malları geri gönderdiler. Sonra da ticari değeri kaybolduğu gerekçesiyle TIR’lardaki domatesler ihma edildi” dedi.
Domates yüklü TIR’ları Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirdiklerini belirten Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Kaptan Kılıç ise “Biz bilgi veriyoruz. Onlar da imha noktasında karar veriyorlar. Şu ana kadar 10 tanesi gelmiş ve imha edilmiş. 5 TIR daha gümrük sahasında bekliyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!