350 milyon dolarlık imza

Güncelleme Tarihi:

350 milyon dolarlık imza
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 15:51

Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli'de 350 milyon dolara kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Emexotel'de düzenlenen ortaklık anlaşması imza töreninde konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 2008-2010 yılları arasında Kocaeli'ye 1.2 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi olduğuna dikkati çekerek, yassı paslanmaz  çelik haddeleme tesisiyle ilk etapta 350 milyon dolarlık, sonraki aşamada da 3 katına çıkabilecek kapasitede yatırım gerçekleşeceğine işaret etti. Dünyanın 3.  büyük çelik üreticisi olan Güney Kore'nin POSCO şirketinin, Kibar Holding ve  Daewoo şirketiyle ortaklık kurduğunu dile getiren Vali Topaca, şöyle konuştu:

"Paslanmaz çelik konusunda ülkemizde bulunmayan ve eksikliğini  hissettiğimiz bir alanda kritik bir yatırımın anlaşması imzalanıyor. Bu yatırım  yalnızca demir çelik fabrikası yatırımı değildir. Paslanmaz çelik üretimi  ülkemize aynı zamanda önemli bir teknoloji transferini de beraberinde  getirecektir. Ülkemiz, dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında ilk 8 ülke  içinde yer almaktadır. Krom cevherimiz yüksek kalitede olmasına rağmen, henüz  paslanmaz çelik tesisimiz bulunmuyor. İnşallah 2013 yılı sonu itibariyle  ülkemizde en ileri teknolojiyi kullanacak şekilde fabrikaya sahip olacağız."

Haberin Devamı

"BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan,  sıfırdan yatırımla Kocaeli'de hizmete sokulacak tesisin ilk etapta  doğrudan bir istihdama ve şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Aslan, şöyle konuştu:

"Bu yatırım, ağır sanayi gibi gözükse de aslında teknolojik bir yatırımdır. POSCO, stratejik olarak olgun ekonomileri tercih eder. Bize en yakın  POSCO merkezlerinin Brezilya ve Hindistan hattında olduğu düşünülürse ne kadar  stratejik bir lokasyonda olduğumuz tahmin edilebilir. POSCO ile ilk temasımız  yaklaşık 1,5 yıl önce oldu. Son olarak 2 kırılma noktası yaşadık. Haziran ayında  göreve gelmemle dosyayı inceledim ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan nezaretinde  bazı sorunların çözümüne katkıda bulunduk. Daha sonra da en büyük kırılma noktası  Kasım ayında sayın Başbakanımızın Seul ziyaretinde yaşandı. Sayın Başbakanımızın  POSCO başkanıyla görüşmesinde bu iş nihayetlenmiş oldu. Olumsuz global ekonomik  şartlara rağmen POSCO, adeta tek atımlık kurşununu Türkiye'den kullanmaya karar  verdi."

Haberin Devamı

"BİN KİŞİYE İŞ"

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise tesisin bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. Kibar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yıllık paslanmaz çelik tüketimi 300 bin tonlar seviyesinde  olmasına rağmen hala bu talebi karşılayabilecek üretimi gerçekleştirecek tesis yok. Kuracağımız, ilk etapta 200 bin ton kapasiteli  tesis yaklaşık 350 milyon dolara mal olacak, bin kişiye istihdam sağlayacak. Tesisin temelini Mart ayında atmayı, 2013 yılının ilk çeyreğinde ise tamamlamayı hedefliyoruz."

Kibar Holding, POSCO ve Daewoo Internatinaol firmaları arasındaki  işbirliğinin farklı alanlarda süre geldiğine işaret eden Kibar, Dilovası Assan  Alüminyum Tesisleri bünyesinde yaklaşık 100 bin ton kapasiteli boya tesisi  kurulması için de anlaşma yaptıklarını, Karasu'daki bazı projeler ile ilgili  görüşmelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK KORE YATIRIMI
       
POSCO Paslanmaz ve Özel Çelikler Bölümü Başkanı Chang Kwan Oh da Türkiye'de paslanmaz çelik taleplerinin arttığına dikkati çekti.

Yatırım maliyetinin 350 milyon dolar olduğunu ve bunun Kore şirketleri  arasında Türkiye'ye yapılan en büyük yatırımın olacağını ifade eden Oh, “Gelecekte POSCO'nun sadece çelik yatırımları için değil ayrıca inşaat, çevre  dostu yeşil projeler, web teknolojisi, Kimya İşletme Mühendisliği gibi alanlarda  deneyim ve teknolojisi ile Türkiye'nin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağını umut ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, firma yetkilileri yassı paslanmaz çelik soğuk  haddeleme tesisi için ortaklık anlaşmasını imzaladı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan ise firma yetkililerine çini tabak hediye  etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!