350 bin kişinin elektriği jeotermal ile üretilecek

Güncelleme Tarihi:

350 bin kişinin elektriği jeotermal ile üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2008 00:00

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in düzenleyeceği basın toplantısıyla bugün elektrik üretimi amaçlı altı jeotermal sahayı özel sektörün kullanımına sunacak.

350 bin kişiye elektrik

Sıcaklıkları 213°C’ye kadar değişen aralıklarda olan bu altı sahada, 110 MWe (megavat elektrik) kurulu gücünde yaklaşık 1 milyar kWh elektrik üretilecek. Bu kapasite, 350 bin kişilik bir şehrin elektrik enerjisinin tümünü karşılayacak bir değeri işaret ediyor. Aydın ve Manisa illerindeki sahalar, geçen yıl haziranda yürürlüğe giren Jeotermal Yasası ve aralık ayında yürürlüğe giren yönetmeliği kapsamında özel sektöre devredilecek.

80 bin araç etkisi

Altı jeotermal proje ile yaklaşık 210 kişilik yeni istihdam sağlanırken bu sahaların elektrik üretimine kazandırılmasıyla, yılda yaklaşık bir milyon ton karbondioksit (CO2) salınımı da engellenecek. Bu da her yıl yaklaşık 80 bin aracın trafikten çekilmesi etkisi yaratacak. MTA yetkilileri, "Jeotermaldeki yeni yatırımlar, Kyoto Anlaşması’nı imzaladığımız bu dönemde hem küresel ısınmayla mücadeleye katkımızı ortaya koyacak hem de petrol fiyatlarındaki dizginlenemez artışı nedeniyle daha da büyüyen cari açığının frenlenmesinde rol oynayacak" dediler.

Elektriğe alım garantisi

Yatırım maliyetleri açısından oldukça çekici bir konumda olan jeotermal santrallerinde ortalama her 1 MW kurulu güç başına 2,8 - 3,5 milyon dolarlık bir yatırım maliyeti bulunuyor. Elektrik üretim maliyetleri de karada kurulu bulunan rüzgar santralleri ile aynı düzeyde. Kaliforniya Enerji Komisyonu’nun hesaplamalarına göre, jeotermalden elektrik üretiminin maliyeti 4,5-7,3 Dolarcent/kWh. Jeotermalden üretilen elektriğe minimum 5 Eurocent/kWh’ten alım garantisi de mevcut. Emisyonlar açısından en çevreci seçenek olan jeotermal enerji, yüzde 91-95’lik üretimde kapasite faktörü ile baz yük olma özelliği de taşıyor. Bugün itibariyle, dünya genelinde ateş ringinde bulunan 24 ülkede jeotermalden elektrik üretim kapasitesi yaklaşık 9.760 MW olup, bu kapasitenin 2010 yılı itibariyle 11.000 MW değerine ulaşması bekleniyor. 1 MW’lık bir jeotermal sistem sayesinde 7,5 milyon litre civarında yeraltı suyu tasarruf ediliyor.

Güler: Sırada JES’ler var

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, birkaç hafta önce yaptığı bir açıklamada da Türkiye’nin jeotermal anlamında çok zengin olduğunu vurgularken, rüzgar enerjisi santrallerinden (RES) sonra, jeotermal enerji santralleri (JES) ve güneş enerjisi santrallerinin (GES) geleceğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!