34 kişi sorgulanıyor, Çin malı yanlış beyanla vuruyor

Güncelleme Tarihi:

34 kişi sorgulanıyor, Çin malı yanlış beyanla vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2005 01:41

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un 16 bürokratı açığa almasının ardından TSE ve gümrükler yetkililerine yönelik son operasyon, devletin uğradığı vergi kaybını gündeme getirdi.

İstanbul’da sürdürülen yolsuzluk soruşturması, TSE Genel Sekreteri Asım Dinç ile iki yardımcısı ve 14 yöneticinin görevden alınmasıyla başladı. 4 müfettiş, 100 milyon dolarlık yolsuzluk iddiaları üzerine TSE arşivlerindeki 5 bine yakın dosyayı mercek altına aldı. Rusya’dan tarım için ithal edilen 1.5 trilyon liralık gübrenin depo parası ödememek için milletvekillerinin araya girmesiyle sanayi hammaddesi diye yurda sokulduğu öne sürüldü.

6 AY DELİL TOPLANDI:

Son operasyonla ‘Laboratuvar ölçümlerinde ‘uygun değildir’ raporu verilerek ithaline müsade edilmeyen Uzakdoğu menşeli çok sayıda mala daha sonra ithalat belgesi hazırlandığı ve ithalatına izin verilerek getirilen malların da TSE damgası ile iç piyasaya sürüldüğü’ iddialarıyla 34 TSE ve gümrük görevlisi gözaltına alındı. 6 ay süreyle delil toplayan polis, TSE yetkililerinin yanı sıra Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde görevli bazı memurların da rüşvet alarak standart dışı ürünlerin yurda girişini sağladığını belirledi.

TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR:

İstanbul Patent ve Marka Danışmanlık Ltd. yetkilisi avukat İbrahim Ekdial, Uzak Doğu’dan ithal edilen kalitesiz ürünlerin haksız rekabete neden olarak yerli üreticileri, standart dışılık, garanti belgesinden yoksunluk, güvenlik açısından da tüketicileri mağdur ettiğini belirtti. Ekdial şöyle dedi: ‘Beyannamede 1 düzine yazıyor, koliden 12 düzine çıkıyor. Her yıl bu kalitesiz ve standart dışı ürünlerin yurda girişinde artış olurken, tam tersine birim fiyatlarında düşüş görülmektedir.

TSE soruşturmasına 6 tutuklama


KÜÇÜKÇEKMECE Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla Türk Standartları Enstitüsü(TSE) ve Halkalı Gümrük Müdürlüğü’ndeki ‘rüşvet’ iddialarıyla ilgili başlatılan operasyonda gözaltına alınan 20 kişiden 6’sı tutuklandı.

Mali Şube Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği operasyonda, ‘standarta uymayan ürünlere para karşılığı TSE Belgesi verdikleri’ iddia edilen ve aralarında Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) eski ve yeni yöneticilerinin bulunduğu 20 kişi dün Küçükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı’nın sorguladığı zanlılardan 14’ü serbest bırakıldı.

Gümrük Komisyoncusu Tugay Ceyran ile TSE İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde görevli Mustafa Aksu, Osman Akkuş, Halit Altındağ, Hasan Kılıç ve Bekir Taburyılmaz tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, 6 kişiyi de tutukladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!