Japon devi Hitachi Türk tasarımcı ile sağır ve dilsizleri dünyaya bağlayacak

Güncelleme Tarihi:

Japon devi Hitachi Türk tasarımcı ile sağır ve dilsizleri dünyaya bağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2005 10:27

27 yaşındaki Türk tasarımcı Ajlan Mengü, Japon elektronik devi Hitachi için, sağır ve dilsizlerin normal insanlarla iletişim kurmasını sağlayacak bir cihaz geliştirdi. Bileğe takılan S.O.S adlı cihaz tırnaklara yapıştırılan kum tanesi büyüklüğündeki nanoçipler ile sağır-dilsiz alfabesini ses ve yazıya dönüştürüyor. S.O.S., İtalya’nın 2002-2005 yılları arasındaki en iyi 50 tasarımdan biri olarak seçilerek Altın Pergel 2002-2005 kataloğunda yer aldı.

1978 doğumlu Ajlan Mengü’nün, Milano’daki Avrupa Tasarım Enstitüsü’nden mezun olurken sağır ve dilsizlerin diğer insanlarla sesli iletişim kurmasını sağlamak için yaptığı Sound of Silence (S.O.S / Sessizliğin sesi) adlı tasarımı, sağır ve dilsizlerin iletişiminde yeni bir sayfa açacak. Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Japon Hitachi, Mengü’nün S.O.S. projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hitachi, Mengü’nün avuç içine yerleştirilen özel bir görüntü ve ses sistemi ile parmak uçlarında bulunan algılayıcı çiplerden oluşan projesinde, yeni geliştirdiği kum taneciği büyüklüğündeki nanoçiplerinin kullanılmasını istedi.
/images/100/0x0/55ea4dd1f018fbb8f8771aab

ÖZEL OJE:

Özel bir oje ile tırnağa yerleştirilen bu nanoçip, Mengü’ün tasarladığı avuçiçi ekran ve ses sistemi sayesinde sağır ve dilsizlerin sesli ve yazılı olarak haberleşmesini sağlayacak. Cihazın önümüzdeki birkaç yıl içinde satılabileceği belirtiliyor.

BİTİRME TEZİ:

S.O.S. projesi, Ajlan Mengü’nün Milano’da Avrupa Tasarım Enstitüsü (Istituto Europeo di Design) endüstriyel tasarım bölümünden mezun olurken verdiği bitirme tezi. S.O.S tasarımı, 3 yılda bir dağıtılan Altın Pergel (Compasso D’oro) ödüllerine aday gösterildi. Bu tasarım, İtalya’nın 2002-2005 yılları arasındaki en iyi 50 tasarımdan biri olarak seçilerek Altın Pergel 2002-2005 kataloğunda yer aldı. 2002 yılından beri ABD New York’ta yaşayan Ajlan Mengü, oyuncak tasarımı konusunda yüksek lisans yapmaya hazırlanıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR:

Sağır ve dilsiz insanlar ile, sesli iletişim kurabilen normal insanlar arasında köprü kurabilmek için tasarlanan S.O.S.’in çalışma düzeni şöyle:

S.O.S., avuç içinde sabit duracak şekilde sağır ve dilsizlerin bileğine şeffaf bir kayışla takılıyor. Avuçiçinde duran cihazın üzerinde bir mikrokamera, mikrofon ve hoparlör sistemi ile sıvı kristal (LCD) bir ekran bulunuyor. Avuçiçinin orta bölümünde ise, cihazın çalışması için gerekli elektrik enerjisini kol hareketlerinden üretebilen bir sistem yer alıyor.

Bileğe takılan şeffaf kayışın üzerinde radyo veya Bluetooth sinyallerini alabilen bir alıcı bulunuyor.

S.O.S.’i kullanacak olan sağır ve dilsizin beş parmağındaki tırnaklara özel bir oje ile, Hitachi tarafından üretilen nanoçipler yerleştiriliyor.

Kullanıcı, sağır-dilsiz alfabesini kullanmaya başladığında el ve parmak hareketleri ile yarattığı harf, tırnaklardaki nanoçipler tarafından algılanıyor. Bu çipler, yapılan hareketleri parmakların birbirine olan uzaklığını hesaplayarak tanıyor.

Çipler ile tanımlanan sağır-dilsiz alfabesindeki harfler radyo veya Bluetooth sinyali ile avuçiçindeki alıcıya gönderiliyor.

Alıcı, gelen sinyallerden sağır ve dilsiz kullanıcının kullandığı kelimeyi oluşturuyor ve bunu kullanıcının avucundaki ekrana yazıyor ve sese dönüştürüyor.

Kaptan baba ile memur annenin tek oğlu

1978
yılında İstanbul’da doğan Ajlan Mengü, uzakyol kaptanı bir baba ile emekli memur bir annenin tek çocuğu. 1989 yılında Nurettin Teksan ilkokulunu, 1996 yılında BEM Lisesini bitirdi. Lise eğitiminin 5 yıl sürdüğü İtalya’da, Floransa kentindeki Liceo Villa Montaldo Turizm Lisesinden, 4 ve 5.sınıfları okuyarak 1998 yılında mezun oldu. 1998-2002 yılları arasında Milano’da Avrupa Tasarım Enstitüsü (Istituto Europeo di Design) endüstriyel tasarım bölümünden mezun oldu.

Her ülkenin kendine ait işaret dili ayrı

İŞİTME
ve konuşma engellilerin kullandığı işaret dilleri, konuşma dillerinde olduğu gibi ülkeden ülkeye değişiyor. Yani, bir İngiliz engelli, bir Alman engellinin işaret dilini anlayamıyor. Çünkü bu iki işaret dili arasında İngilizce ve Almanca’da olduğu kadar farklılıklar bulunuyor. Ajlan Mengü tarafından geliştirilen sisteme, her ülkenin kendine ait işaret dili yüklenebiliyor.

Türkiye’de 2.5 milyon işitme engelli var

TÜRKİYE
’de ne kadar işitme engelli bulunduğuna dair çelişkili bilgiler bulunuyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre bu sayı 2.5 milyon. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’na göre ise ülkemizde sadece 400.000 işitme engelli bulunuyor. Yine aynı rapora göre bu nüfusun 120,000’ini çocuklar oluşturuyor ve bunların sadece 7,000’i okula gidiyor.

S.O.S. duyduğu sesleri yazıya da dönüştürüyor

TÜRK tasarımcı Ajlan Mengü tarafından tasarlanan S.O.S, sadece sağır ve dilsiz insanların normal insanlarla tek taraflı iletişimini sağlamıyor. Sistem aynı zamanda, sağır ve dilsizlerin normal insanların söylediklerini anlamalarını da sağlıyor. S.O.S., üzerinde bulunan mikrofon sayesinde, duyduğu konuşmaları yazıya dönüştürebiliyor. Böylece, sağır-dilsiz kullanıcı da karşısında konuşan kişinin söylediklerini cihazın üzerindeki ekrandan okuyabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!