1 taşla 3 kuş

Güncelleme Tarihi:

1 taşla 3 kuş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2015 23:16

Başbakan Davutoğlu, 1300 TL’lik asgari ücreti vaatleri hakkında kaynak tartışması açılabileceğini belirterek, “Bizim taahhütlerimizin kaynak ihtiyacı 19 milyar TL. CHP ve MHP’nin yaptıkları ise 150 milyar TL civarında. Bizimkinin farkı şu, tabiri caizse biz bir taş atıyoruz, 3 kuşu birden vuruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim beyannemesinde asgari ücret konusundaki vaatlerine ilişkin, "Kaynak tartışması açabilirler, biz onu açık bir şekilde cevaplarız, kimse tereddüt etmesin. Biz verdiğimiz sözü yaparız, kaynağını da buluruz" dedi. Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden katıldığı Habertürk TV'nin canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu, "Biz buna özellikle vaat ve taahhüt diyoruz. Bir kere bunu, kimin yaptığı ve nasıl yaptığı, meselenin kendisi kadar önemli" diye konuştu. "AK Parti hükümetleri bir taahhütte bulunmuşsa, bu taahhüdün gereğinin yapılacağını" ifade eden Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP için ise böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını belirtti.

ONLARINKİ ÇOK AFAKİ

AK Parti ne derse, halkın, "Bu gerçekleşebilir bir şeydir" dediğini aktaran Davutoğlu, "Çünkü 2 Kasım günü ya AK Parti hükümeti tek parti hükümeti olarak kurulacak, bu büyük ihtimal böyledir biz buna inanıyoruz ya da AK Parti'nin merkezde olduğu bir hükümet yapısı... İşte 7 Haziran'dan bu yana yaşananlar ortada. Dolayısıyla biz bir şey söyledik mi, hesabı kitabı yapar söyleriz. Afaki hiçbir şey söylemeyiz" değerlendirmesinde bulundu. Amerika'ya gitmeden önce bütün bu taahhütlere ilgili yakın çalışma arkadaşlarından bilgi aldığını anlatan Davutoğlu, şu ifadelere yer verdi: "Yaptığımız hesaplara göre, bütün bu taahhütlerimizin kaynak ihtiyacı 19 milyar Türk lirası civarında. Yani gayrisafi milli hasılamızın yüzde 1'i nispetinde. CHP ve MHP'nin yaptıkları ise 150 milyar Türk lirası civarında, çünkü son derece afaki taahhütler. Arada çok ciddi bir açık var.

Haberin Devamı

HERKES RAHAT OLSUN

Ama bizimkinin farkı şu, tabiri caizse biz bir taş atıyoruz, 3 kuşu birden vuruyoruz. Yani mesela gençlerimize hibe verirken; bir, genç istihdamı sağlıyoruz. İki, bu istihdam üzerinden mili gelire artı kaynak sağlıyoruz. Üç, gençlerimize dönük olarak da gençlerimizin istihdamına dönük olarak da sosyal bir meseleye cevap vermiş oluruz. Hiçbir politikamızda, şu ana kadar açıkladığımız taahhütte, sonuçları itibarıyla, tek boyutlu bir taahhüt olmadı. Bizim iktidara geldiğimizde bütçe açığı yüzde 10,8'di. Şimdi 1,3, 1,2 civarında. Bunlarla birlikte, bütçe açığında herhangi bir fark da ortaya çıkmayacak. Dolayısıyla bir kaynak sorunu söz konusu değil. O bakımdan herkes rahat etsin. Zaten her sene bütçe yaparken yüzde 1 ile binde 5 arası yeni kaynak tedbirleri, bazen bazı masraflardan kısarak, bazen ek kaynak tedbirleri ile bunu telafi edici yöntemler geliştiriyorduk. Şimdiki tam yüzde 1 civarında ek yük getiriyor.Bu yükün olumlu sonuçları, vergide doğacak vergi artışı, istihdam artışı ile doğacak olumlu sonuçları var. Hepsi, tek tek detayı ile etüt ederek yaptığımız bir çalışmadır. Hiç kimse merak etmesin."

Haberin Devamı

Kanal İstanbul projesi vaatlerde yer aldı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın 2011 seçimlerinden önce çılgın proje olarak açıkladığı Kanal İstanbul Projesi, AK Parti’nin seçim beyannamesinde de yerini aldı. İçeriği, yeri ve güzergahı hala tartışılan Kanal İstanbul Projesi, beyannamede “Yüzyılın en büyük projesi Kanal İstanbul’un çalışmalarına devam ediyoruz” ifadesiyle yer aldı. Ancak projeyle ilgili 2011’den bu yana aradan geçen 4 yıla rağmen kayda değer bir gelişme yaşanmadı. Beyannamede sokaklardaki çöp toplayıcılarının kayıt altına alınması, kafeinsiz çay, yerli patates, Yeşil Yol gibi hedeflerin hayata geçirilmesi de yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan AK Parti’nin seçim beyannamesinde ilginç hedeflere yer verildi. Buna göre sokaklarda çöplerden geri dönüştürülebilir maddeleri ayıklayan vatandaşların insani şartlarda çalışmasını temin etmek üzere kayıt sistemi oluşturulacak. Belge sahibi olmak şartıyla çöp toplayıcılarına ikamet ettikleri belediyeler tarafından çalışma şartlarına uygun iş kıyafeti ücretsiz olarak verilecek. Belge sahibi bu kişilerin yıllık sağlık taramalarının yine bağlı bulunduğu belediyelerde yer alan sağlık birimleri tarafından ücretsiz olarak yaptırılması sağlanacak.

Haberin Devamı


TAAHHÜTLERİN BİR KISMI 7 HAZİRAN’DA DA VARDI

BAŞBAKAN Davutoğmu, açıklanan taahhütlerin 7 Haziran’da neden olmadığına ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi: “Bu taahhütlerin bir kısmı vardı. 7 Haziran’da, 1100 liranın altında maaş alan emeklilere ayda 100, yılda 1200 lira gelir artışı sağladık ve ödemeye 1 Temmuz’da başladık. O zaman ben dedim ki, ‘Geri kalan emeklilerimize de 1200 lirayı, yılın ikinci yarısı alacağımız kararla vereceğiz.’ ‘Vermeyeceğiz’ demedik. Şimdi yaptığımız ise bir adım öteye geçiyor, diyoruz ki bu 1100 liraya kadar olan emekli maaşlarında, alınan 1200 lira katkı, o emeklilerimize uygulanmaya başladı. Onu bir gelir adaletini sağlayan bir düzenleme olarak görüyoruz. Refah artışı için de herkese bu sefer 1200 lira daha veriyoruz. Dolayısıyla 1100 liranın altında olan emeklilerimize 2400 lira vermiş oluyoruz. Verdik, şimdi de vereceğiz. Ama bunları biz bir perspektifle yaptığımız için, 7 Haziran’dan önce de bunu ilan ettim, son olarak Diyarbakır’da yaptığımız televizyon programında, ‘1100 liranın üzerinde olan emeklilerimize de bunu vereceğiz’ diye taahhüt ettim.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!