Tekirdağ, Trakya'nın ihracat lideri

Güncelleme Tarihi:

Tekirdağ, Trakyanın ihracat lideri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 14:24

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayımlanan ihracat rakamlarına göre Tekirdağ'ın, bu yılın ağustos ayında 53,9 milyon dolarlık ihracatla bölge illeri arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, TİM'in açıkladığı rakamlara göre Tekirdağ'ın ağustos ayında 53,9 milyon dolarlık, bu yılın ocak-temmuz döneminde ise 431 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bölge illeri arasında en yüksek ihracat yapan il olduğunu ifade etti.

Şahin, Tekirdağ'dan yapılan ihracatın bir önceki ocak-temmuz dönemine göre yaklaşık 80 milyon dolar azaldığını da kaydetti.

Kırklareli'nden yapılan ihracatın bir önceki yıla göre 2,5 milyon dolar azaldığını ifade eden Şahin, Edirne'nin, bu yılın temmuz ayında 2,6 milyon dolar, ocak-temmuz döneminde ise 24,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını 783 bin dolar artırdığını bildirdi.

Bölge illerinin ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında bu yılın ağustos ayı itibarıyla Edirne'nin en çok Filipinler'e ihracatta bulunduğuna işaret eden Şahin, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Edirne'nin ihracat yaptığı ülkeleri, Filipinler'in ardından Bulgaristan, Tayland, Makedonya ve İspanya takip etti. Kırklareli'nin bu yılın ağustos ayı itibarıyla en çok ihracat yaptığı ülke ise Kırgızistan oldu. Kırgızistan'ı Ukrayna, Azerbaycan-Nahcivan, Nijerya ve Çin Halk Cumhuriyeti izledi. Tekirdağ'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke Almanya oldu. Tekirdağ'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkati çekti."

İhracat göstergeleri hakkında da bilgi veren Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Edirne'nin bu yılın ağustos ayı ihracatının yüzde 73'ünü tarım, hayvancılık ve ormancılık ürünleri, yüzde 27'sini sanayi ürünleri oluşturdu. Bu yılın ağustos ayında sanayi ürünleri ihracatı Kırklareli'nde toplam ihracatın yüzde 74'ünü oluşturdu. İhracatın kalan yüzde 26'lık kısmı ise tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründen gerçekleşti. Tekirdağ'ın bu yılın ağustos ayı ihracatının yüzde 98'ini sanayi ürünleri oluşturdu. İhracatın yüzde 1'i tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründe, diğer yüzde 1'lik kısmı ise madencilik sektöründe gerçekleşti."

Haberin Devamı

Şahin, TÜFE'de Türkiye geneli yıllık enflasyonun yüzde 7,88, bölgede ise yüzde 7,52 olarak gerçekleştiğini kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!