Yetkin: Et piyasası maalesef manipülatörlere kalmış durumda

Güncelleme Tarihi:

Yetkin: Et piyasası maalesef manipülatörlere kalmış durumda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 11:36

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Et ve Süt Kurumu'nun "sıfır gümrük" ile ithalat yapmasına rağmen et fiyatlarının düşmemesinin nedeni olarak, aracıların piyasayı ve fiyatları manipüle etmesine bağladı ve "Et piyasası maalesef bunlara kalmış durumda" dedi.

Haberin Devamı

Yetkin, Et ve Süt Kurumu’nun yapmış olduğu 3 ayrı parti ithalatın Türkiye'de et fiyatlarını etkileyemediğini ifade ederek, Türkiye'de normal koşullarda 1 milyon tondan daha fazla et üretimi bulunduğuna dikkat çekti.

Yetkin, üreticiden sonra gelen aracıların Türkiye'de et fiyatlarını manipüle ettiğinin altını çizerek, “Aşırı kâr peşinde olan aracı kesim var. Büyük et satıcıları; ellerinde çok büyük çapta hayvan ve et bulunduran aracılar. Bunlar et fiyatlarını manipüle ediyor. Piyasa maalesef bunlara kalmış durumda” dedi ve ekledi:

“Böyle olunca tabi Türkiye'de hayvan sayısı yeterli olmasına rağmen bu aracılar piyasayı düzenliyor. Burada maalesef böyle bir yapı söz konusu. Üreticiden sonra gelen aracılar olduğu için tüketicinin önüne zam geliyor. Et fiyatlarına 6 ayda yüzde 40 civarında zam geldi."

Haberin Devamı

Art arda gelen zamlarla karkas et kilo fiyatının 26.5-27 liraya kadar tırmandığına işaret eden Yetkin, Et ve Süt Kurumu ithalatıyla fiyatın ancak 25 liraya kadar çekilebildiğini vurguladı ve "Böyle bir garip durumla karşı karşıyayız. Türkiye'de üreticiden sonra bu fiyatların belirlenmesi, zamların yapılmasını haksız kazanç sağlayan kesimden kaynaklı” diye ekledi.

BAKMADAN GEÇME!