Bank of China Türkiye'ye gelmek için görüşmeler yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Bank of China Türkiyeye gelmek için görüşmeler yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2015 13:09

Dünyanın en büyük 5. bankası olan Bank of China Türkiye'ye gelmek için hazırlıklara başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Türkiye'ye ayırdıkları çok büyük kaynak olduğunu söylüyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, yarın Bank of China ile görüşmeleri olduğunu belirterek, "Lisans alımı ile ilgileniyorlar. Görüşmenin Bank of China'nın Başkan Yardımcısı düzeyinde olması ve geniş bir ekip ile bu işe zaman ayırıp geliyor olmaları, işe çok ciddi baktıklarını zaten ortaya koyuyor. Türkiye'ye ayırdıkları çok büyük kaynak olduğunu söylüyorlar" dedi. AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Akben, kredi kartına taksit sınırlamasının gevşetilmesi konusunu Finansal İstikrar Komitesi'nde (FİK) görüşeceklerini anımsattı.

Bank of China Türkiyeye gelmek için görüşmeler yapıyor

'TEK BAŞIMIZA HAREKET EDEMEYİZ'

Haberin Devamı

Komitenin toplantısının henüz gerçekleşmediğini, Bakan değişimi olduğuna işaret eden Akben, "Bu konu yeni Bakanımızla henüz gündemimize gelmedi. Konunun altyapısını hazırlıyoruz, çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi. Cari açığa etki eden ürün satışlarında, bireylerin borçlanmasını engelleme bazında daha önce yapılan bir çalışma olduğunu anımsatan Akben, bu konuyu FİK'te masaya yatıracaklarını, oradaki görüşmelere göre hareket edeceklerini dile getirdi. Kendilerinin tek başına hareket etmelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Akben, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine Müsteşarlığı'nın da ortak çalışması neticesinde konunun FİK'te değerlendirilebileceğini dile getirdi.

"BELİRSİZLİK ORTAMI ORTADAN KALKTIĞINDA KÖRFEZ TARAFINDAN SERMAYE AKIŞI DEVAM EDECEK"

Akben, Çinli grupların bankacılık alanında Türkiye'ye ilgi gösterdiğini belirterek, "Çin'den talepler var. 10 Eylül'de Bank of China ile görüşmelerimiz var. Lisans alımı ile ilgileniyorlar" dedi. Bu görüşmenin Bank of China ile yapacakları ikinci görüşme olacağı bilgisini veren Akben, bankanın Başkan Yardımcısı ile görüşeceklerini kaydederek, "Görüşmenin Bank of China'nın Başkan Yardımcısı düzeyinde olması ve geniş bir ekip ile bu işe zaman ayırıp geliyor olmaları, işe çok ciddi baktıklarını zaten ortaya koyuyor. Türkiye'ye ayırdıkları çok büyük kaynak olduğunu söylüyorlar" şeklinde konuştu. Bank of China'nın kendilerinden taleplerinin yeni bir banka kurma yönünde olduğunu bildiren Akben, bunun yanında başka Çinli grupların da kendilerinden Türkiye'de bankacılık yapmak için talepleri olduğunu vurgulayarak, bu grupların Türkiye pazarını iyi bulduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

KÖRFEZ'DEN DE İLGİ BÜYÜK

Türk bankacılık sektörü ile ciddi olarak ilgilenen Çinli 2 grubun olduğunu aktaran Akben, bunların Bank of China ile Tekstilbank hisselerini alan Commercial Bank of China Limited (ICBC) olduğunu söyledi. Türk bankacılık sektörünün halen güvenli bir seviyede olduğuna işaret eden Akben, bunun da yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini, bilhassa belirsizlik ortamı ortadan kalktığında Körfez tarafından sermaye akışının devam edeceğini düşündüklerini ifade etti. Akben, Körfez tarafında bir sermaye birikimi olduğunu, bu taraftan Türkiye'ye özellikle katılım bankacılığı alanında bir ilgi olduğunun altını çizdi. Akben, bunun haricinde sektörde HSBC ile Finansbank'ın BDDK'ya yaptığı resmi bir başvurusu olmadığını, bu bankaların da stratejilerini resmiyete dökmelerinden sonra kurum olarak bir değerlendirme yapabileceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!