Dolar 3,04'ü aştı / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolar 3,04ü aştı / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 08:26

Geçen hafta Cuma günü Türkiye piyasalarında ilk kez 3,00 seviyesini aşarak tarihi rekor tazeleyen dolar,yurtdışı işlemlerinde yeni haftaya Türk Lirası karşısında yeni zirvesini görerek başladı.

Haberin Devamı

Çin kaynaklı küresel büyüme endişeleri ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına gideceği beklentileri genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış eğilimine neden olurken, yurtiçinde güvenlik endişeleri ve siyasi belirsizliğin artan baskısı ile dolar/TL tarihi zirveyi gördü.

Cuma günü saat 1800'de 2.9995/3.0019 seviyesinde olan dolar/TL, Asya seansında 3.0475 ile tarihi zirveyi görmesinin ardından saat 0909'da 3.0272/3.0330 seviyesinde.

Dolar 3,04ü aştı / (Dolar ne kadar oldu)


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün Hakkari-Dağlıca'da PKK tarafından yola döşenen el yapımı patlayıcıların patlatılması sonucu ölen ve yaralanan askerler olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Cuma günü 3.1654/3.1678 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 3.22'yi aşarak tarihi zirvesine yaklaştıktan sonra aynı saatte 3.1978/3.2041, euro/TL ise 3.3687/3.3759 seviyesinde bulunuyor.

IŞIK ÖKTE: TERÖR FİYATLANIYOR
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Dağlıca terör saldırısı Türk lirası varlıklarda fiyatlanıyor. Cuma akşamı kapanışından Türk lirası Gelişmekte olan ülke para birimleri içinde en çok satılanı. Cuma akşamı BIST kapanışında 2.9955 işlem gören dolar/TL bu sabah 3.0275’a satın alınıyor; Türk lirası ABD doları karşısında Cuma akşamından yüzde 1.1 değer kaybediyor. (Bu sabah dolar/TL TSİ 01:15’de 3.0465 ile tarihi zirve işlem gördü.) Türk lirası sepeti bu sabahın erken saatlerinde 24 Ağustos ‘Kara Pazartesi’ gününün (Çin borsasının yüzde 8.7 değer kaybettiği gün olduğundan bazı çevrelerce ‘Kara Pazartesi’ adı verilmiştir) zirvesi olan 3.2225’e satın alındı. Bu ayrıca Türk lirasının işlem gördüğü tarihi dip seviyedir” dedi.

KERESTECİ: ÇİN RİSKİNİN ORTADAN KALKMAMASI İÇİN NEDEN YOK
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Cuma günü açıklanan ABD tarımdışı istihdam verisinin Fed'den faiz artırım beklentilerini artırdığına dikkat çekerek, "Hafta sonunda Çinli yöneticilerden gelen açıklamalarda borsadaki düşüşe seyirci kalınmayacağı belirtildi. Bu söylem Cuma günü Batı borsalarında yaşanan sert düşüşlerin bu sabah Asya'da dinmesine yardımcı olmuşa benziyor. Bununla birlikte, Çin riskinin kısa sürede gündemden kalkması için hiçbir neden göremiyoruz" dedi.

Bugün ABD'deki tatil nedeniyle piyasalarda likiditenin düşük kalacağını söyleyen Keresteci, Türkiye tarafında yabancı yatırımcı algısının oldukça bozuk olduğuna dikkat çekerek, "Uzun yıllardır istikrar kelimesi ile birlikte dile getirilen Türkiye açısından mevcut ortamda yazılan raporların tamamında istikrarsızlık söylemi ön plana çıkıyor. Bu da piyasalar üzerinde olumsuz bir yansıma buluyor...Terör saldırısı ve sayısı açıklanmayan şehit haberlerinin neden olduğu moral bozukluğu dolar/TL'yi 3.05 seviyesine varan bir harekete itmiş durumda... Bu havanın günün geneline yayılma ihtimali kuvvetli. Dikkatler yapılacak olan açıklamalar üzerinde olacak."

Haberin Devamı

Öte yandan 1 Kasım'da yenilenecek seçim öncesi siyasi gelişmeler de piyasanın ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. İç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı, ABD'nin 10 yıl aranın ardından er ya da geç faiz artışlarına hazırlandığı ve TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret ettiği bir dönemde yaşanacak tekrar seçim süreci ise siyasi belirsizlik nedeniyle TL'yi baskılayan ana unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvil Cuma günü spot kapanışta yüzde 10.42, valörde son işlemde yüzde 10.55 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvil spot piyasada ortalama yüzde 11.13, valörde son işlemde yüzde 11.24 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

BORSA DÜŞÜŞLE AÇILDI
Borsa, gelişmelerin etkisiyle güne ekside başladı.

Borsa İstanbul sabah işlemlerinde yüzde 1 düşüşle 72 bin puanın üzerinde işlem görüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!