300 uzay turisti 40 milyon dolar kaporo yatırdı

Güncelleme Tarihi:

300 uzay turisti 40 milyon dolar kaporo yatırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 00:00

İngiliz milyarder Richard Branson’ın şirketi Virgin Galactic, SpaceShipTwo adını verdiği uzay aracını bugün ABD’nin California eyaletindeki Mojave çölünde basına tanıtacak. Virgin Galactic’in uzay seyahatlerini satması için anlaştığı Portland’daki Hurley Travel Experts firması, bu deneyimi yaşamak isteyen yaklaşık 300 kişinin 40 milyon dolarlık ön ödeme yaptığını açıkladı.

İNGİLİZ işadamı milyarder Richard Branson’a ait Virgin Galactic, uzaya turistik seyahat projesinden son aşamaya geldi. Branson’un SpaceShipTwo adını verdiği uzay aracını bugün ABD’nin California eyaletindeki Mojave çölünde basına tanıtılacak. Virgin Galactic’in uzay seyahatlerini satması için anlaştığı Portland’daki Hurley Travel Experts firması, yaklaşık 300 kişinin 40 milyon dolarlık ön ödeme yaptığını açıkladı. Branson, Amerikalı uzay araçları mühendisi Burt Rutan ve Virgin Galactic yetkililerinin tanıtacağı SpaceShipTwo 2 pilot ve 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Uzay uçuşunun 1 yolcuya maliyeti ise 200 bin dolar. Virgin Galactic’in mekiğini uzaya “Eve” adı verilen 42 metrelik bir füze gönderecek. Hurley Travel Experts firması yetkilileri 2010’da uçuşların başlayacağını ve ticari uçuşlara 2011’de geçilebileceğini söyledi. SpaceShipTwo adlı yaklaşık 20 metre uzunluğundaik uzay aracıyla yapılacak uçuşlar iki buçuk saat sürecek. “Uzay Yolu” dizisinde “Scooty” rolünü oynayan aktör James Doohan’ın küllerini 2007 nisanında uzaya gönderen Space Services yetkililerinden Charles Chafer’e göre yakında bu tür uçuşları çok sayıda kişinin yapması mümkün olacak.

Sıradan bir iş alacak

Şu an için bu uçuşlara 200 bin dolar verebileceklerin katılabileceğini söyleyen Chafer, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ulaşım tarihi, yolculuk süresini azaltmanın mümkün olması halinde pazarın büyüyeceğini gösteriyor. İlk başlarda uzay uçuşları seyrek ve pahalı olacak. Havacılık da böyleydi. Ancak zamanla mesela 100 yıl sonra dünyanın bir ucundan diğerine uzay mekiğiyle gitmek bile rutin hale gelebilir. İnsanlık er geç diğer gezegenlere hareket edecek ve güneş sistemini boydan boya dolaşacak. Biz kesinlikle bir gün yaşanacak uzaya uçacağız.”

Charles Chafer, uzaya seyahatin maceraperest milyonerler için çok çekici olduğunu vurgulayarak, “Maceraperest milyonerler güneş enerjisi uydu sistemleri yapılarını teşvik ediyor. Astreoid keşiflerini sürdürüyor. Hatta maden çıkarma ve microgravity bileşiklerini daha ucuza üretmek için çalışmalar yapıyor. Ulaştırma bilimi geliştiren en etkin araçtır” dedi. Öncelikli amaçlarının uzaya rutin bir seyahati gerçekleştirmek olduğunu da söyleyen Chafer, “Ancak ilerleyen süreçte dünya yörüngesinde çok daha büyük ve fonksiyonel tesislerin inşaatını görmeye başlayacağız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!