300 milyon dolar yatıracağız özel nikel teknolojisi gelecek

Güncelleme Tarihi:

300 milyon dolar yatıracağız özel nikel teknolojisi gelecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 00:00

Mart 2002’de Çaldağ (Manisa-Turgutlu) nikel madeninin işletme hakkını alan ve önümüzdeki yıl üretime geçmeyi planlayan Europen Nickel, Başbakan Erdoğan’dan destek istedi.

Başbakan’la özel bir görüşme de yapan Europear Nickel Genel Müdürü Simon Purkiss, yatırımlarının tutarını 300 milyon dolar olarak açıkladı ve ilk kez kullanılacak bir teknolojiyi Türkiye’ye getireceklerini söyledi.

İNGİLTERE merkezli European Nickel, Manisa’da Turgutlu’nun 15 kilometre kuzeyindeki Çaldağ’da kurduğu nikel madeni için Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşerek, 2008 yılında üretime geçmeyi planladıkları bu maden için destek istedi. European Nickel Plc. Genel Müdürü Simon Purkiss, 300 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirtirken, Çin’den Avustralya’ya kadar ihracat yapacaklarını açıkladı.

TANIŞMAK İÇİN GELDİK: YASED tarafından düzenlenen "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansına katılan Purkiss, önceki akşam verilen yemekte Devlet Bakanı Ali Babacan’la görüşmesinin ardından dün de Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen altı yabancı şirket yöneticisinden biri oldu. Bu konferansa Başbakan’la tanışmak ve yatırımlarını anlatmak amacıyla katıldığını söyleyen Simon Purkiss, yatırımları hakkında şu bilgiyi verdi: "Manisa’nın Turgutlu ilçesinde sıfırdan başlayarak 300 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Bunun içinde madenin hazırlanması ve sistemin kurulması var. Bu yatırımda son 3 yıldır Türkiye’de denediğimiz bir teknoloji kullanılacak. Bu teknoloji dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanacak. Buna ’heap leaching’ diyoruz. Cevheri çıkartıyouz. Plastik yüzey üstüne yerleştiriyoruz. Etrafından bir solüsyon geçirip, nikel elde ediyoruz. Çevreye zararı olmayan temiz bir teknoloji bu. Duman çıkmıyor ve bu süreçle elektrik de üretiyoruz. Elde etiğimiz konsantre nikeli rafinerilere satacağız. Çin’e, Norveç’e, Kolombiya’ya ve Avustralya’ya ihracat yapmayı düşünüyoruz."

5 YILDIR MANİSA’DALAR: Balkanlar’da kendine ait şirketlerle büyüme planları yapan European Nickel, 2001 yılında faaliyet alanına Türkiye’yi de ekledi. Bosphorus Nikel Madencilik adıyla Türkiye’de şirketini kuran European Nickel, 2002 yılında Manisa Turgutlu yakınlarındaki Çaldağ nikel madeninin işletme hakkını aldı. Bu süreçte finansmanla ilgili çalışmaları tamamlayarak deneme üretimlerine geçen şirket, ilk üretimini ise 2008 yılı başlarında gerçekleştirmeyi planlıyor. Dünyaca ünlü BHP Biltonla anlaşan şirket, planlarını 2009 yılında tam kapasite üretime geçmek üzerine kuruyor. Çaldağ Madeni’nin tam kapasite üretim yapması halinde yılda 20 bin 400 ton nikel ve bin 200 ton kobalt üretileceği belirtiliyor. Bu çalışma Euroean Nickel’in 5 yıllık sürei içinde orta çapta bir nikel üretici olma planının ilk aşaması olarak gösteriliyor.

Başbakan yabancılarla tek tek görüşme yaptı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, YASED’in düzenlediği "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansı nedeniyle Türkiye’ye gelen bazı yabancı şirket yöneticileriyle 10’ar dakikalık görüşmeler yaptı. Başbakan, Cargill Avrupa Başkanı Bram Klaeijsen, Eurohypo Bank İcra Kurulu Başkanı Bernd Knobloch, Ece İcra Kurulu Başkanı Alexander Otto, Aarealbank İcra Kurulu Başkanı Dr. Wolf Schumacher, Danone Grup Başkan Yardımcısı Jacques Vincent ve Cenor Grup İcra Kurulu Başkanı Anthony Khoi ile ayrı ayrı görüştü.

Aereal Bank: Türkiye’deki işimizi büyütmek istiyoruz

TÜRKİYE’de 1999’dan bu yana faaliyet gösteren gayrimenkul finansmanı alanında faaliyet gösteren Aareal Bank CEO’su Dr. Wolf Schumacher, Başbakan Erdoğan’ın zaman ayırarak kendileri ile görüşmesinden duydukları memnuniyeti aktardı. Başbakan’a şirketlerini ve iş hacmini, Türkiye’de neler yapmak istediklerini ve iş ortamını aktardıklarını söyleyen Schumacher, "Türkiye’de işlerimizi büyütmek istiyoruz. Mortgage yasasının geçmesi olumlu. Türkiye’de iş ortamını olumlu buluyoruz. Bu yıl 1 milyar dolarlık kredi kullandırmayı hedefliyoruz. "

Euro Hypo: Sorun olursa Başbakan yardım edecek

YATIRIM fonu şirketi Euro Hypo Ceo’su Bernd Knobloch, Erdoğan’la yaptıkları görüşmenin çok olumlu geçtiğini söylerken, bir sorun olması durumunda Başbakan’ın kendilerine yardımcı olacaklarını söylediğini aktardı. Ali Babacan’ın da yabancı yatırımcılara çok pozitif yaklaştığını belirten Knobloch, "Türkiye’de işimize devam edeceğiz. Gelecek yıl, daha fazla değere sahip olacağız. Mortgage yasasının geçmesi konut sektörüne ivme kazandıracak" dedi.

ECE: 1 milyar dolarlık fon kullandıracağız

ALMAN alışveriş merkezleri yatırım ve yönetim şirketi ECE’nin CEO’su Alexander Otto, Başbakan Erdoğan’la yatırım ortamının iyileştirilmesi dışında GYO’ların vergi yükünün azaltılmasının da konuştuklarını söyledi. Çok kısa bir toplantı olmakla beraber Erdoğan’ın yatırımcıların önerileriyle ilgilendiğini ve çok iyi dinlediğini kaydeden Otto, vergilendirme konusunda bazı sorunlar dışında genel olarak Türkiye’de rahat olduklarını söyledi. Otto, "Türkiye’de devam eden üç projemiz var. 1 milyar dolarlık fon kullandıracağız. Her yıl 200 milyon dolarlık projeler var. Ama bu konuda ayrıntı vermek için erken" dedi.

İngiliz bir firma İstanbul’da konut projesi yapacak

YASED Başkanı Şaban Erdikler, ticari gayrimenkullerin ardından yabancıların konut sektörüne de ilgi göstereceğini belirtirken, "Bildiğim çok önemli ve büyük bir konut projesi var ama isim açıklayamıyorum. İngiltere’den bir şirket, bu projeye ilgi gösteriyor. İstanbul’da olan bir konut projesi bu" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!