3 marka için dünyada satılacak 11 milyar dolar kazandıracak

Güncelleme Tarihi:

3 marka için dünyada satılacak 11 milyar dolar kazandıracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 00:00

Tofaş tarafından Fiat, Peugeot ve Citroen için Bursa’da üretilecek 380 milyon Euro’luk Minicargo projesinde üretim dün başladı.

Dünyada yepyeni bir segment yaratan ve tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan Minicargo, Fiat ve PSA Grubu için Bursa’da yılda 165 bin adet üretilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu önemli aracın 8 yılda Türkiye ekonomisine 11 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayacağını belirtti.

TÜRKİYE’nin en büyük otomotiv üreticisi Tofaş’ın 2005 yılında start alan ’Minicargo’ projesinde üretim dün Bursa fabrikasında gerçekleşen törenle başladı. 190 milyon Euro’su Ar-Ge olmak üzere toplamda 380 milyon Euro yatırımla ortaya çıkan bu dev projeyle Tofaş, dünyada ilk kez aynı aracı 3 uluslararası marka için üretmiş oluyor. Tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan Minicargo, Fiat ve PSA Grubu için Bursa’da yılda 165 bin adet üretilecek. Dünyada yepyeni bir segment yaratan Minicargo’ya Fiat ’Fiorino’, Citroen ’Nemo’, Peugeot ise ’Bipper’ ismini verdi. Minicargo’nun Bursa’daki üretim törenine katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu önemli aracın 8 yılda Türkiye ekonomisine 11 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayacağını belirtti. Minicargo’nun üretime başlaması nedeniyle dünya tanıtımı dün Bursa fabrikasında gerçekleşti. Fabrikada düzenlenen törene Zafer Çağlayan’ın yanı sıra Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Grubu CEO’su Sergio Marchionne, PSA Peugeot-Citroen CEO’su Christian Streiff, Tofaş CEO’su Ali Pandır, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak’ın yanı sıra Fiat ve PSA Grubu yöneticileri katıldı.

1 MİLYON ARAÇ ÜRETECEĞİZ: Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2006’da Türkiye’nin otomobil üretiminin ve ihracatının yüzde 45’ini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tofaş’ın iki büyük global oyuncuya ait 3 markanın ortak aracını üreten ilk Türk şirketi olduğunu belirten Mustafa Koç, Minicargo projesinin sağlayacağı büyüme ile Koç Holding vizyonunda kilit rol oynayacağını ifade etti. ’Minicargo global otomotiv sanayinde rekabetçi kimliğimizi geliştirecek ve bize yeni açılımlar sağlayacak’ diyen Koç, Türkiye ve Koç Topluluğu adına çok daha iddialı planları olduğunu ve 2010 yılına kadar 1 milyon otomobil üretmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

YATIRIMLARI YUKARI ÇEKECEĞİZ: Koç Grubu olarak Ar-Ge çalışmalarına verdikleri öneme dikkat çeken Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucu Tofaş bugün tam anlamıyla endüstriyel bir merkez halini almıştır." Otomotiv sanayinin tohumlarının Koç Grubu tarafından atılmasının kendilerini gururlandırdığını belirten Mustafa Koç, "Bugün grup olarak Türk otomotiv sanayinin üretim ve ihracatının yüzde 45’ini gerçekleştiriyoruz. Yapacağımız yatırımlarla bu oranı daha da yukarı çekmeyi hedefliyoruz" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise, törende yaptığı konuşmada, Tofaş tarafından Bursa’da üretilen Minicargo’nun Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, kendisinin de böylesine tarihi bir ana tanıklık ettiğini kaydetti. Tofaş’ın başarısını, "Tarlada izi olmayan harmanda sözü olmaz" atasözüyle anlatan Çağlayan, Vehbi Koç’un hayalinin de bu projeyle gerçekleştiğini kaydetti. Bugün Anadol’u ve Murat 124’ü üreten topraklarda böylesine önemli bir projenin gerçekleştiğini kaydeden Çağlayan şöyle konuştu: "Tofaş incelenmesi gereken bir şirket. Çünkü Tofaş sadece Koç’un değil, çalışanlarının, Bursa’nın ve Türkiye’nin şirketidir. Her türlü zorluğa rağmen gerçek bir başarıya ulaşmıştır. Bizim 60’ıncı hükümet olarak Türkiye için hayal ettiğimiz Tofaş kendi başına başarmıştır. Kendi ölçeğinde bunu gerçekleştirmiştir."

KOÇ’UN KOÇU OLACAĞIZ: Tofaş’ın 8 yılda 1 milyon 184 adet Minicargo üreteceğini hatırlatan Çağlayan, bu süre zarfında Türkiye ekonomisine ise 11 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayacağını kaydetti. Tofaş ve Koç yöneticilerine "Sizinle gruru diyoruz" diyen Çağlayan, "Kocaeli-Bursa-Adapazarı üçgeni Avrupa’nın ticari araç üretim üssü olacak. Hepimizin hayali bu. Biz Türkiye’de taş üstüne taş koyanı her zaman destekleyeceğiz. Biz girişimcinin koçu, yatırımcının koçu, hatta Koç Holding’in koçu olmak istiyoruz" dedi.

En büyük Minicargo, başka büyük yok

Başbakan Erdoğan’ın son anda törene katılamayacağını açıklaması Koç Grubu, Fiat ve PSA Grubu yöneticilerinde hayal kırıklığı yarattı. Törene katılan herkes Türkiye için böylesine önemli bir projenin töreninde Başbakanın olması gerektiğini kaydetti.

Cem Davran’ın sunuculuğunu yaptığı törenin sonunda podyuma Tofaş çalışanları çıktı. Fabrika çalışanları ellerinde lazer ışıklarla, "En büyük Minicargo başka büyük yok sloganları" attı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Fiat Grubu CEO’su Sergio Marchionne ve PSA Grubu CEO’su Christian Streiff’e üç markanın sembolük maket anahtarlarını verdi.

Zafer Çağlayan, Mustafa Koç, Sergio Marchionne, Christian Streiff ve Ali Pandır üretim bandından ilk çıkan üç aracı imzaladı.

Dünya tanıtımı Bursa’da gerçekleşen Minicargo için düzenlenen törene yabancı basın büyük ilgi gösterdi. Aralarında Le Monde, Liberation, Financial Times gibi saygın ve etkili yayın organlarının bulunduğu 50’ye yakın medya mensubu bulunuyordu.

Dünyada yepyeni bir segment yarattı

ÜÇÜ de hafif ticari araç pazarına tamamen yeni bir seçenek olarak sunulan Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroën, ilk olarak Kasım ayı sonunda Türkiye’de piyasaya çıkacak. Fiat, Fiorino’yu Türkiye’yyle aynı anda İtalya’da pazara sunacak. Peugeot ve Citroen ise Nemo ve Bipper 2008 yılı Şubat ayında Avrupa’da sırayla piyasaya sunacak. Temel olarak aynı gövde ile üretilen bu modeller dış tasarımda her markanın kendine özgü stilini yansıtıyor. Fiorino, Nemo ve Bipper pazara çıktıkları ülkelerde markalara özgü motor seçenekleriyle de birbirleriyle rekabet içinde olacak. 3.86 metrelik uzunluğundaki Minicargo modelleri ile Avrupa pazarına ilk hafif ticari araç sınıfının Tofaş geliştirmiş oluyor. Binek ve ticari olarak kullanılmak üzere iki ayrı versiyonu bulunan Minicargo’da ergonomi ve konfor konusunda otomobillere yakın bir standart sunuluyor. Örneğin ABS ve sürücü hava yastığı standart donanımda yer alıyor. Kargo hacmi 2,8 metreküpe kadar çıkarılabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!