3 bin hazır giyimci battı sırada 3 bin şirket daha var

Güncelleme Tarihi:

3 bin hazır giyimci battı sırada 3 bin şirket daha var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 00:00

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, krizde sektörden 3 bin kadar firmanın kapandığını belirterek 3 bin şirketin daha kapabileceği uyarısında bulundu. "Sektör için hazırlanan tarihi eylem planı tarih olmasın" diyen Nakkaş, taşınmanın sektörün gündeminde olmadığını söyledi.

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin katkısıyla hazırlanan 1 Ocak 2009’da uygulanacağı söylenen Stratejik Eylem Planı’nın bakanlar tarafından ’tarihi plan’ olarak anıldığını hatırlatarak, "Tarihi eylem planı tarih olmasın" dedi. Hükümetin geçen ay açıkladığı teşvik paketi ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin gözden çıkarıldığını iyice anladıklarını vurgulayan Nakkaş, "2003-2008 yılları arasında 490 bin firma kapandı. Şu yaşadığımız kriz döneminde ise 2-3 bin firma kapandı. 150-200 bin kayıtlı çalışan işini kaybetti. Kayıt dışı ile birlikte bu rakam çok daha büyük. Açıklanan teşvik paketi mevcut firmaları kurtarmaya yönelik bir öneri getirmiyor. hiçbir şey yapılmaz ise 2-3 bin kadar işletme daha kapanabilir. Bundan sonra istihdam kayıpları artabilir. Böyle tehditler var" diye konuştu.

Bizi gözden çıkardılar

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan ve 10 ay önce açıklanan ’Tekstil, Hazır Giyim, ve Deri Sektörü Stratejik Eylem Planı’ fabrikalarını Doğu’ya taşıyanlara belli teşvikler verilmesini öngörüyordu. Sektörün yaşam savaşı verdiğini belirten Nakkaş, "Şu anda var olmaya, yeni pazar bulmaya, müşterileri kaybetmemeyi, finansal olanaklar bulmaya çalışırken, taşınmak gibi bir gündemimiz yok. Teşvik olarak talep ettiğimiz hiçbir şey yerine getirilmedi. Nedenini sorduğumuzda ’Kaynak yok’ cevabını alıyoruz" dedi. "Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı için önemli olan yaptığımız çalışmalar referans alınarak açıklanan teşvik paketinde başka sektörlere yaradı, bize bir faydası olmadı" diyen Ahmet Nakkaş, açıklanan teşvik paketi ile orta ve uzun vadede tekstil ve hazır giyim sektörlerinin gözden çıkarıldığının net olarak anlaşıldığını kaydetti. Çin, İtalya, Portekiz gibi rakip ülkelerde alınan önlemlere değinen Nakkaş, Türkiye’nin vakit kaybettiğini söyledi.

İnsan ağzına yakışmaz

2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmanın mümkün olmadığını anlatan kaydeden Nakkaş şöyle konuştu: "Bu gerçekten uzak bir söylem. Gerçekten uzak söylemler insan ağzına yakışmaz. Biz sektörün ihracatı 100 milyar dolar olmalı ki o hedef tutsun. Bu mümkün değil. Çok konuşup, az eylem yapıyoruz. Bu bizim zayıf noktamız.Gerçeği görmeden hareket etmek toplumu aldatmaktır. Toplumu aldatmayalım. Şu anda çıkış başladı diyenler var. Bunlar iyi niyetli söylemler ama piyasanın içeride ve dışarıdaki daralması sürüyor."

Gümrük Birliği için masada olmalıyız

AVRUPA
Birliği’nin (AB) Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yaptığını, Hindistan ile benzer anlaşmanın gündeme geldiğini belirten Ahmet Nakkaş, "Biz de masada olmalıyız aksi halde Gümrük birliği bizim aleyhimize döner" dedi. Nakkaş, ABD ile Nitelikli Sanayi Bölgeleri konusunun da yeniden gündeme alınmasını istedi.

Hazır giyim ihracatı 6 ayda yüzde 25 daraldı

Hazır giyim ihracatı 2009’un ilk 6 ayında yüzde 25 geriledi.

Sektör ihracatı 2009’da ilk kez aylık 1 milyar doların üzerine çıktı.

2009’da 12.5-13 milyar dolarlık ihracat yapılması bekleniyor.

Mart ayında hazır giyimde çalışan (kayıtlı) sayısı 362 bine geriledi.

Tekstilde çalışan sayısı ise 309 bine düştü.

İç pazarda hazır giyim harcamaları ise yüzde 13 azaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!