3.80'lik talep

Güncelleme Tarihi:

3.80lik talep
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2019 08:00

Kulüpler Birliği Vakfı, Süper Lig ve 1. Lig’in yayıncı kuruluşu Digiturk 18 Haziran’da masaya oturuyor. Yayın hakkı için 500 milyon dolar ödeyen Digiturk, kulüplere yaptığı ödeme koşullarının değiştirilmesini talep ediyor. Digiturk, bu parayı 3.80 TL sabit kur üzerinden yapmak istiyor. 

Haberin Devamı

2016’da gerçekleşen ve 5 yıllığına Digiturk’ün kazandığı Süper Lig ve 1. Lig yayın hakları için Kulüpler Birliği Vakfı ve yayıncı kuruluş toplantı kararı aldı. 18 Haziran’da yapılacak toplantının 1’inci gündem maddesi ise Digiturk’ün yıllık 500 milyon dolar olan ödemeyi 3.80 TL kur üzerinden yapmak istemesi. Mevcut durumda 500 milyon doların yarısı 3.78 TL’lik sabit kur üzerinden yarısı ise güncel kur üzerinden ödeniyor. Kulüpler ödemelerin aksamaması ve mevcut ihale şartları üzerinden ödemelerin yapılmasını istiyor. İki taraf arasındaki sorun 18 Haziran’da yapılacak toplantıda masaya yatırılacak. Konuyu kamuoyunun gündemine ilk taşıyan isim ise Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk oldu. Kulluk’un önceki akşam olağanüstü genel kurul toplantısında yaptığı konuşma gündeme damga vurdu. Kulluk, “Kulüpler Birliği’nden gelen yazıda 18 Haziran’da toplantı var deniliyor. Toplantının gündemi yayıncı kuruluşun ödeme talebini görüşmek üzere. Şu an yayıncı kuruluş çıkmak istiyor” dedi.Konuyla ilgili olarak ise yayıncı kuruluş Digiturk, şu açıklamayı yaptı: “Digiturk, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yaptığı yayın anlaşmasına binaen Türk futbolunun hali hazırdaki en büyük destekçisidir ve 20 yıldan bu yana iş ortaklığı yaptığı TFF’ye verdiği tüm taahhütlere her zaman bağlı kalmıştır, bağlı kalmaya da devam etmektedir. Yayın hakları anlaşmasından doğan her türlü yükümlülük ve ödemeler Digiturk tarafından gerçekleştirilmektedir. Diğer yandan Digiturk uzunca bir süredir, söz konusu anlaşma kapsamındaki bazı ticari hususlar hakkında TFF’den doğal ve makul taleplerde bulunmaktadır.” 

Haberin Devamı

2018-19 Süper Lig’de yayın gelirleri

Takım    Gelir (milyon TL)

Galatasaray        220

Beşiktaş               178

Fenerbahçe        157

Trabzonspor       136

Başakşehir          135

Malatyaspor       91.2

Konyaspor          84.6

Bursaspor            81.2

Antalyaspor        80.6

Alanyaspor         80.6

Rizespor               80.4

Sivasspor             79

Kayserispor        79

Ankaragücü        76.2

Kasımpaşa           74.8

Göztepe              73.4

Erzurumspor      73.4

Akhisarspor        65

Haberin Devamı

İKİ SORU - İKİ CEVAP

YAYINCI KURULUŞUN BAHANESİ NELER?

Yayıncı için illegal izlenme sorunu ilk sırada yer alıyor. Bu konuda birçok kısıtlama getirildi. Özellikle sosyal ağlardan kaçak izlenmelere yönelik yaptırımlar arttı. Ancak hala illegal izlemeler var.

Bazı kulüp yöneticilerinin ve sporcuların da yayıncı kuruluşa yönelik söylemleri taraftarların da buna destek vermesi alınan bu karada etkili.

Ayrıca bugün bir Süper Lig maçı yayınlamak için kamera arkasında 20’ye yakın personel çalışıyor. Personelin dışında kullanılan teknik altyapının maliyeti de dövizle ödeniyor. Ancak gelirler TL.

Reklam gelirleri de azaldı. Buna bir de vade sürelerinin uzaması eklendi.

Haberin Devamı

KULÜPLERİN BAKIŞ AÇISI NASIL?

Bugün bir kaç kulüp dışında yayıncı kuruluşun gelirlerine kasasına koyabilen takım sayısı yok. Tüm gelir banka borçlarına gidiyor.

Kulüplerin ilk talebi ödemelerin gününde yani her ayın 21’inde yapılması. Aksi taktirde bankadaki borçlara faiz yükü biniyor.

Yayıncı kuruluşun 500 milyon doları 3.80’den sabitleme fikrine sıcak bakmıyorlar. ‘Tüm yapılanmamız buradan gelecek kaynağa göre planlandı’ düşüncesi hakim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!