3.5 milyar dolarlık kuruyemiş yedik

Güncelleme Tarihi:

3.5 milyar dolarlık kuruyemiş yedik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 00:00

Türkiye’nin toplam kuruyemiş pazarı yıllık 3.5 milyar dolar seviyelerine ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye’de kişi başı kuruyemiş tüketimi yıllık 6.5 kilogram olurken, vatandaş en fazla ay çekirdeği tüketti. En az tüketilen kuruyemiş ise leblebi oldu. Kuruyemiş sektörünün dünya çapında 42 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu ifade eden Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, kuru meyve de dahil edildiğinde sektörün dünya çapındaki ticaret hacminin 52 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Türkiye’nin bu pazar içindeki payının yüzde 6 olduğuna işaret eden Çaputçu, bulunduğu iklim kuşağı ile Türkiye’de fındıktan incire, kuru üzümdün fıstığa ve cevize kadar onlarca kuruyemişin rahatlıkla üretilebildiğini dile getirdi.

TÜKETİMDE LİDER LÜBNAN

Türk halkının kuru yemiş tüketim miktarı ve alışkanlıkları hakkında da bilgi veren Çaputçu, “Dünyada kişi başı kuruyemiş tüketiminin en yüksek olduğu ülke kişi başı 11-12 kilogram ile Lübnan. Bu ülkeyi İran ve Yunanistan izliyor. Türkiye ise kişi başı yaklaşık 6-6,5 kilogram kuruyemiş tüketimiyle dünyada beşinci sırada gözüküyor. Türk halkının en fazla tükettiği kuru yemiş ay çekirdeği. Türkiye’nin yıllık 100-120 bin ton arasında ay çekirdeği
tüketimi söz konusu. Ay çekirdeğinden
sonra Türk halkının en fazla tükettiği kuruyemiş yer fıstığı, en az tüketilen kuruyemiş ise leblebi” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜİK’in açıkladığı rakamlar hatalı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ceviz ve badem üretimi konusundaki verilerinin yanlış olduğunu savunan Muammer Çaputçu, “TÜİK bademde 70 bin ton üretim olduğunu söylüyor. Ancak biz kabuklu badem üretiminin 15 bin ton civarında olduğunu ifade etmek istiyoruz. Cevizde de TÜİK 178 bin ton gibi bir üretim olduğunu söylüyor. Bu veri de çok abartılı. Biz ceviz ve bademde net ithalatçıyız” açıklamalarında bulundu.

Tüketim kış aylarında artıyor

Tüketimin mevsimlere göre de farklılık gösterdiğine işaret eden Çaputçu, yeni mahsulün çıktığı eylül ayından itibaren kuruyemiş tüketiminin kış aylarında arttığını söyledi. Muammer Çaputçu, “Kış aylarında kuruyemiş tüketimi artıyor. Ay çekirdeği tüketimi ise yaz aylarında artıyor,  özellikle yazlık yerlerde Türk halkı ay çekirdeği çitmeyi seviyor” diye konuştu. Lezzet verici olarak tuzun kuruyemişlerde yoğun olarak kullanıldığını söyleyen Çaputçu, yeni gelişen teknolojilerle artık tuzun kuruyemiş üzerinde gözükmeyeceğini, tuzun sadece tadının hissedileceğini belirtti. Çaputçu, “Örneğin bir fıstığın üzerinde tuzu görmeyeceksiniz, ürünün içinden gelen tuz tadı olacak, teknoloji buna doğru ilerliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!