3.5 araç 'Bursa' ile yola çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

3.5 araç Bursa ile yola çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 10:10

Bursa'da otomotiv yedek parça üzerine üretim yapan ve yılda 15 milyon dizel enjeksiyon sistemi üreten Bosch, imalatının yüzde 99'unu ihraç ediyor.

Firmanın bu üretim ve satışı sonucunda her yıl dünya genelinde yollara çıkan 3,5 milyon dizel araçta “Made In Bursa” yazısının bulunduğu, son 40 yılda üretilen araçların 97 milyon adedinde ise Bursa'da üretilen enjeksiyon sisteminin kullanıldığı bildirildi.

Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü ve Bosch Grubu Türkiye Temsilcisi Hermann Butz, Bosch'un Türkiye'ye gelişinin 100. yılını kutladıklarını belirterek, bu kapsamda 2010 yılında 100 milyon avroluk yatırım yapacaklarını söyledi.

Bursa'da yaptıkları üretimle, hem bulundukları ilin hem de Türkiye'nin otomotiv sektörüne önemli katkılar sağladıklarını ifade eden Butz, üretim, istihdam ve ihracatla, ülkeye ekonomik anlamda da önemli değer kattıklarını ve bunun devam edeceğini anlattı. Geçen yıl birçok ülkede otomotiv sektörünün derin yaralar aldığını vurgulayan Butz, şöyle konuştu:

“Bu olumsuz tablodan, biz de etkilendik. Bosch, geçen yıl küresel olarak yüzde 24 daraldı. Bu daralma, Türkiye'de yüzde 16 olarak gerçekleşti. Bu yıl ise yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Bu büyüme, daralmanın ardından geride kalan yüzde 84'ün yüzde 15'i olacak. Büyüme istihdama da olumlu yansıyacak. Yıl sonuna kadar ilave 300 kişi işe alacağız. Bursa ve ülkeye katkı yapmaya devam edeceğiz.”

97 MİLYON DİZEL ARAÇTA “BURSA”NIN ADI VAR

Hermann Butz, Bursa'da faaliyet gösteren Bosch Fabrikası'nın dünyaya örnek bir çalışma sergilediğini belirterek, her yıl yaklaşık 15 milyon adet dizel enjeksiyon sistemi ürettiklerini anlattı.

Bunun, dünyada her yıl 3,5 milyon adet dizel aracın “Made In Bursa” yazısıyla yollara çıktığı anlamına geldiğini vurgulayan Butz, şunları kaydetti:
“15 milyon adette sadece 20 adet hurda çıkıyor. Bu, bizim kalitemizi ortaya koyuyor. 1970 yılından bu yana ihracat yapıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 90'ını Avrupa, yüzde 9'unu ABD'ye ihraç ediyoruz. Yüzde 1'i Türkiye'ye veriliyor. 1970 yılından bu yana üretilen dizel araçların 97 milyon adedinde Bursa'da imal edilen enjeksiyon sistemleri kullanılıyor. 97 milyon dizel araçta Bursa'nın adı var. Biz burada üretim yaptıkça, yıllar geçtikçe, bu rakam daha da artacak.”

“TÜRK İŞÇİSİ, FABRİKASINI SAHİPLENİYOR”

Butz, Bosch'un bütün fabrikalarında işçilerine büyük önem verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Biz, işlerimizin fabrikalarını, iş yerlerini sahiplenmesini istiyoruz. Ancak bunu en iyi şekilde Türkiye'de başarıyoruz. Türk işçisi, yüksek bir motivasyonla fabrikasına sahip çıkıyor. Verimlilik oldukça iyi düzeyde. Oldukça profesyonel yaklaşıyorlar. Fabrikasına kazandırdıkça, kendisinin de kazanacağını biliyorlar. Türk işçisi, verdiğiniz görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Bu durum, bizim onlara güvenmemizi sağlıyor. Çalışanlarımla iyi diyalog kurmamız, iş verimini artırıyor.”

Çin ve Hindistan gibi ülkelerde işçiliğin ucuz olduğunu ifade eden Butz, “Ancak bu ülkelerde kaliteli üretim yapılamıyor. Dünyada fabrikasını en iyi sahiplenen insanlar Türkiye'de bulunuyor. Eğer çalışanlarımız bana 10 lira kazandırıyorsa, ben bunun en az 1 lirasını onlarla paylaşmalıyım. Sonunda kazancımızı işçilerle paylaşmaya başladık ve bunun neticesini de aldık” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!