3.2 milyar dolara vize günü

Güncelleme Tarihi:

3.2 milyar dolara vize günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2001 01:15

Beş bankaya daha el konulması, iki bankanın kapatılması ve Türk Telekom yönetiminde istenen değişikliklerin yapılması üzerine IMF ve Dünya Bankası İcra Direktörleri, Türkiye'ye verilecek kredi dilimlerini bugün görüşecek.

IMF'den 1.5 milyar dolar, Dünya Bankası'ndan 1.7 milyar dolar olmak üzere bugün 3.2 milyar dolara vize verilecek.

Türk Telekom ve bankacılık sektörüyle ilgili istekleri nedeniyle 3 Temmuz'daki 1.5 milyar dolarlık kredinin görüşüleceği toplantıyı erteleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu, bugün toplanıyor. 1.7 milyar dolarlık krediyi görüşeceği 5 Temmuz toplantısını IMF'ye bağlı olarak erteleyen Dünya Bankası da İcra Kurulu'nu bugün topluyor. IMF ve Dünya Bankası'nın bu kritik toplantılarında Türkiye'ye verilmesi söz konusu olan toplam 3.2 milyar dolara ‘vize’ çıkması bekleniyor.

5 bankaya el konulması, 2 yatırım bankasının kapatılması ve dün Türk Telekom yönetiminde beklenen değişikliklerin gerçekleşmesinden sonra IMF, sabaha karşı yaptığı açıklamada İcra Direktörleri Kurulu'nun bugün Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasını görüşmek üzere toplanacağını duyurdu.

Bunun ardından dün sabah da Dünya Bankası Türkiye Temsilciliği, bankanın İcra Kurulu'nun bugün 1.7 milyar dolarlık krediyi görüşmek üzere toplanacağını açıkladı.

Dünya Bankası Türkiye Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, Dünya Bankası İcra Kurulu'nun yarın gerçekleştirilecek toplantısında, programda olan Türkiye'nin mali ve kamu sektörü uyum projesi (PFPSAL) ile Türkiye'nin Tarımsal Reform Yürütme Projesinin (ARIP) ele alınacağı belirtildi.

Bu gelişmeler üzerine Hazine Müsteşarlığı da dün IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısıyla ilgili bir açıklama yaptı. Hazine'nin açıklamasında, Türkiye'nin IMF'den 1.5 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakmasını beklediği belirtildi.

Hazine açıklamasında, ‘‘IMF ile Stand-By düzenlemesi çerçevesinde, 8. gözden geçirmenin tamamlanmasına yönelik olarak öngörülen bütün koşulların yerine getirilmiştir’’ denildi.

Stand-by düzenlemesinin 8. gözden geçirme düzenlemesi çerçevesinde, IMF'den sağlanması beklenen 1.201,5 milyon SDR (Özel Çekme Hakkı) tutarındaki ek kaynağın, 221,7 milyon SDR'lik kısmının orjinal Stand-By düzenlemesi; 578,4 milyon SDR'lik kısmının Ek Rezerv Kolaylığı, 401,3 milyon SDR'lik kısmının ise güçlendirilmiş stand-by düzenlemesi çerçevesindeki kaynaklardan sağlanacağı kaydedildi.

IMF'nin kararının ardından, 9. gözden geçirme işlemine ilişkin çalışmaların da gelecek hafta başında başlaması bekleniyor. IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin en geç 16 Temmuz gününe kadar Türkiye'ye geleceği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!