3.2 milyar dolar tamam

Güncelleme Tarihi:

3.2 milyar dolar tamam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2001 10:14

IMF, 1.5 milyar dolarlık yardımı onayladı. IMF'i izleyen Dünya Bankası da 1.7 milyar dolarlık yardımı serbest bıraktı. IMF ve Dünya Bankası, Türkiye'nin ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’na destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

IMF İcra Direktörleri Kurulu dün yaptığı toplantıda, Türkiye'ye 18'inci stand-by'ın 2'nci dilimi olan 1.5 milyar dolarlık mali yardımı serbest bıraktı. IMF Başkanı Horst Köhler yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’na destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

IMF'den sonra Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu toplantısından da beklenen olumlu haber çıktı ve Türkiye'ye yapılacak mali yardım çerçevesindeki toplam 1.7 milyar dolarlık dilimin serbest bırakılacağı bildirildi. Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye verilecek olan kredi için Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle bir anlaşma imzalandı.

Anlaşmayı Dünya Bankası adına, Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber ve Türkiye adınaysa Washington Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Ali Ümit Gönülal imzaladı.

IMF, uzun süren hazırlık döneminden sonra ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nı onaylayıp destek verdiğini açıklamış ve 3 Mayıs 2001 tarihli Niyet Mektubu çerçevesinde, Türkiye IMF ile Dünya Bankası'ndan yaklaşık 15 milyar dolarlık destek almıştı. Bu desteğin ilk dilimi olan 3.9 milyar dolar geçen mayıs ayı sonunda Türkiye'ye aktarıldı.

IMF, imzalanan 18'inci stand-by çerçevesinde her ay yapma kararı aldığı gözden ziyaretleri için haziran ayı başında Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'in başkanlığında bir heyeti Ankara'ya gönderdi. 18'inci stand-by'ın, 2'nci gözden geçirme incelemeleri için Türkiye'ye gelen IMF heyeti, bir haftalık ziyaretinden sonra ayrılırken, Türk hükümetine ‘dört madde’lik bir ev ödevini bırakmış ve toplam 3.3 milyar dolara ulaşan IMF-Dünya Bankası kredilerininserbest bırakılması için bu ödevlerin yapılması gerekğini belirtmişti.

IMF'nin haziran ayındaki talepleri sırasıyla Türk Telekom'a profesyonel yönetim atanması, Ek Bütçe'nin Meclis'ten geçmesi, Emlakbank'ın kapatılması ve BDDK bünyesindeki bankalar için ikinci geçiş bankasının oluşturulması ile Tütün Yasası'nın Meclis'te kabul edilmesiydi.

Hükümet, bu taleplerden Ek Bütçe ile Tütün Yasası'nda hızlı çalıştı ve bu iki yasa Meclis'ten süratle geçti. BDDK bünyesindeki bankalardan satılamayacak durumda olanlar için ikinci çatı bankasının kurulmasına da karar verildi.

Ancak, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün, Telekom üzerinde uzun süren çatışmalı bir döneme girmesi, IMF'nin Telekom talebinin zamanında yetişmemesi sonucunu doğurdu. Emlakbank'ın kapatılması kararı zamanında alınamadı.

Bunun üzerine, IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen'in açıkça belirttiği ve yapılmasını istediği dört maddelik ev ödevi, yarım kaldı. IMF, mayıs ayında Niyet Mektubu'nun imzalanmasından hemen sonra haziran ayı sonunda serbest bırakılacağı öngörülen 1.5 milyar dolarlık dilimin karara bağlanacağı İcra Direktörleri Kurulu toplantısını önce 3 Temmuz tarihine aldığını duyurdu.

Ankara'da, IMF'nin aldığı bu karar yeterince yankı yapmadı. Özellikle Türk Telekom ile ilgili gelişmeler, IMF'nin talebini karşılayacak şekilde olmadı. Telekom sorunu, Başbakan Bülent Ecevit'in araya girmesiyle, daha sonra Devlet Bakanı Kemal Derviş'in basında yer alış biçiminden yakınacağı ‘4+2+1’ formülüyle çözülmeye çalışıldı. IMF, ‘4+2+1’ formülünden memnun olmadığını, bukararın alınmasından hemen bir gön sonra belli etti ve 3 Temmuz'da yıpalacak olan İcra Direktörleri Kurulu toplantısını, belirsiz bir tarihe ertelediğini duyurdu.

IMF'nin hemen arkasından Dünya Bankası bir açıklama yaparak, toplam 1.7 milyar dolarlık iki ayrı kredinin görüşüleceği İcra Direktörleri Kurulu toplantısını ertelediğini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!