Fed, "Bej Kitap" raporunu yayımladı

Güncelleme Tarihi:

Fed, Bej Kitap raporunu yayımladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 09:11

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "Bej Kitap" raporu, ülke ekonomisinin temmuz-ağustos döneminde büyümeyi ılımlı hızda sürdürdüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tuttuğu araştırma raporu "Bej Kitap"ın eylül sayısını bugün yayımladı. Temmuz ortasından ağustos sonuna kadarki dönemi kapsayan rapora göre, ekonomik hareketlilik, neredeyse tüm bölgelerde artış gösterdi.

Bankanın 12 bölgesel şubesinin görev alanlarındaki ekonomik faaliyetlerle ilgili tespitlerin yer aldığı raporda, altı bölgede "ılımlı", New York, Philadelphia, Atlanta, Kansas City ve Dallas bölgelerindeyse "sınırlı" büyüme gözlemlendiği belirtilirken, Cleveland'dan gelen değerlendirmeler, bölgedeki durumun daha karamsar olduğuna işaret etti.

"ENERJİ SEKTÖRÜ GERİLEDİ"
İmalat, istihdam ve emlak gibi sektörlerde artış görüldüğü ifade edilen raporda, enerjide şartların durağan veya geriye gittiği belirtilirken, "Richmond ve St. Louis bölgelerinde kömür üretimi düştü, Cleveland, Atlanta ve Dallas bölgelerinde ise petrole ilişkin faaliyetler geriledi" denildi.

Rapora göre, düşen enerji fiyatları da bazı bölgelerde makine ve metal talebinde yavaşlamaya sebep oldu.

Öte yandan, inşaat faaliyetlerinin birçok bölgede iyileştiği ve ev fiyatlarının ve satışlarının da artışını sürdürdüğü ifade edilen raporda, kredi talebinin çoğu bölgede artmasıyla bankacılık sektöründe genellikle iyimser bir tablo sergilendi.

Fed'in kısa dönemli faiz artışına gidip gitmeyeceğine karar vereceği 16-17 Eylül toplantısından önceki son raporda, ikinci çeyrekte yüzde 3,7 büyüyen ülke ekonomisinin, üçüncü çeyrekte yüzde ortalama 2 ila 3 oranında gelişeceği bildirlidi.

Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!