Tarım arazileri "insansız hava araçları" ile denetlenecek

Güncelleme Tarihi:

Tarım arazileri insansız hava araçları ile denetlenecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 14:58

Ankara Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Uzaktan Algılama ve Hassas Tarım" projesiyle, tarım arazileri, askeri alanda kullanılan insansız hava araçlarıyla denetlenecek.

Haberin Devamı

Tarım arazilerinde verimliliği artırmak, özellikle ilaç, gübre ve su miktarının gerektiği kadar ve en düşük seviyede kullanımını sağlamak için belirlenen pilot alanlarda, insansız hava araçları, üzerlerindeki termal kameralarla uçuşlar yapacak.

Uçuşlar sırasında elde edilen veriler, ziraat mühendisleri ve uzmanlarca değerlendirilerek, o arazide kullanılan tüm materyallerin ayarlamaları gerçekleştirilecek. Böylece toprağın daha verimli ve uzun süreli kullanımı sağlanacak.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin çiftçilere büyük fayda sağlayacağını, özellikle tarımda büyük tasarruf oluşturacağını bildirdi.

Stratejik öneme sahip fındık, çay, buğday, üzüm gibi temel ürünler başta olmak üzere tarımsal faaliyetin yapıldığı tüm arazilerde uygulanabilecek çalışma sayesinde toprağın kullanım ömrünün uzayacağını vurgulayan Söylemezoğlu, "Ürünlerimizde verim artacak ve topraklarımızda yeterince ilaçlama yapılacak" dedi.

Haberin Devamı


Hassas tarım uygulamasıyla fazla su kullanımının önüne geçileceğini, bu sayede ilaç ve gübrelemede de büyük oranda tasarruf sağlanacağını belirten Söylemezoğlu, "Araştırmalara göre, çiftçimizin, köylümüzün, yılda ortalama 2 milyar lira gibi fazla ilaç, gübre, su kullanımından tasarruf edilebilecek. Bu parayla daha güzel ürünler, daha fazla ürün üretebilme imkanımız doğacak" diye konuştu.

AMAÇ TARIM ARAZİSİ UYDULARI HAZIRLAMAK
Dünyada gelişen trendin, uydu aracılığıyla yeryüzündeki gelişmeleri takip edebilmek ve az sermayeyle çok ürün üretebilmek olduğunu anlatan Söylemezoğlu, "TÜBİTAK ile yürüttüğümüz bu projenin bir adım sonrasında ülkemizin tarım uydusunu oluşturabilmek istiyoruz. Bu sayede ülkemizin tarımsal arazilerini daha verimli ve uzun ömürlü kullanabilmeyi sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!