Dolar nereye gidiyor? İşte yabancıların tahminleri (Dolar kaç lira oldu)

Güncelleme Tarihi:

Dolar nereye gidiyor İşte yabancıların tahminleri (Dolar kaç lira oldu)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 17:41

Dolar, yurtiçi siyasi belirsizlikler ve artan güvensizliğin etkisiyle, bu sabah saatlerinde psikolojik sınır olarak kabul edilen 3 lira sınırını da aşarak tarihi zirvesini yeniledi. Yurtiçindeki analistler, bu kadar belirsiz bir ortamda TL için bir tahmin yapmanın zor olduğunu söylerken, yabancı analistler ve bankalar da tek tek dolar/TL’ye yönelik tahminlerini paylaştı Dolar/TL kısa vade oynaklık oranlarındaki sert yukarı hareketlerle TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğine işaret etmesi, seçim belirsizliği ve Türkiye genelinde güvenlik endişeleri ile 3 seviyesine yükselen dolar/TL, günün kalanında gelen kâr realizasyonları ile 2.92'nin altına geriledi.

Haberin Devamı

Fransız banka Societe Generale analistleri, dolar/TL’de yeni beklentinin 3,2088 olduğunu söyledi. Societe Generale analistleri Phoenix Kalen ve Roxana Hulea, Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 8 daha değer kaybederek 3.2088 seviyesine kadar düşebileceğini öngörerek, dolar/TL'de alım yapılması tavsiyesinde bulundu.

Dolar nereye gidiyor İşte yabancıların tahminleri (Dolar kaç lira oldu)

Societe Generale analistleri, 2.7712'ye satışa geçmeleri gerektiğini ve kurdaki hareketin 2 ila 4 aylık bir sürede gerçekleşebileceğini kaydettiler.

Analistler, "Türk Lirası'ndaki değer kaybının, süregelen olumsuz siyasi gelişmeler ve Merkez Bankası'ndan kur için yeterli destek sağlayamaması ışığında, önümüzdeki aylarda devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Dolar nereye gidiyor İşte yabancıların tahminleri (Dolar kaç lira oldu)
REUTERS: MERKEZ BANKASI SERT FAİZİ ARTIŞI YAPABİLİR

GOLDMAN SACHS BEKLENTİSİ 3,15
Dünyanın en büyük bankalarından Goldman Sachs da Türk Lirası ile ilgili tahminde bulundu.

Goldman’ın raporunda, doların TL karşısında 3,15 seviyesine kadar çıkabileceği ifade edildi.

Dolar nereye gidiyor İşte yabancıların tahminleri (Dolar kaç lira oldu)

Raporda Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklarının Türk Lirası’nın değer kaybında en büyük etkiyi yarattığı belirtildi.

Banka, büyüme tarafından yaşanabilecek sıkıntıların, enflasyondaki düzelmenin gecikmesinin ve cari açıkta bir türlü istenen seviyeye gelinememesinin TL üzerinde baskı yarattığını da belirtti.

Raporda ek olarak, Fed etkisiyle gelişen ülke para birimlerindeki baskının TL’yi aşağı çekebileceği ve bu şekilde Türk Lirası’nın 3,15 seviyesine çıkabileceği ifade edildi.

Dolar nereye gidiyor İşte yabancıların tahminleri (Dolar kaç lira oldu)

DEUTSCHE BANK: MERKEZ FED’İ BEKLEYECEK

Alman banka Deutsche Bank ise Merkez Bankası’nın aldığı faizi değiştirmeme kararının ardından bir rapor yayımladı.

Raporda, şu anda dolarda yaşanan durumun daha önce de görüldüğünü, o zaman da Merkez Bankası’nın herhangi bir karar almayıp beklenen zamanlarda, bir anda beklenmedik kararla faizi sert yükselttiği belirtildi.

Banka analistleri, tarihin kendisini asla tekrar etmeyeceğini ancak insanların tekrar eden durumlara verdiği tepkinin her zaman aynı olacağını ifade etti.
Banka raporunda şu anda Merkez Bankası’nın politika değişikliği yapmasının beklenmediği, ABD Merkez Bankası Fed’den faiz artırımı gelene kadar da yeni bir adım atmayacağı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!