Enerjide proje stoğu şişti

Güncelleme Tarihi:

Enerjide proje stoğu şişti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2015 10:20

TÜRKİYE’de lisans alan enerji santral projesinin yüzde 57’sinin henüz yatırıma bile başlamadığı belirlendi. Lisans alan doğalgaz santrallerinin yüzde 64’ü, RES’lerin yüzde 61’i, HES’lerin ise yüzde 40’ında bir çivi bile çakılamadı.

Haberin Devamı

TMMOB’un Enerji Raporu’na göre Türkiye dünya enerji girdileri ithalatında petrokokta dördüncü, doğalgazda beşinci, kömürde sekizinci ve petrolde de 13. sırada yer alıyor. Rapordaki tespitlere göre Türkiye’deki enerji projelerinin 3,75’i, yatırımların gerçekleşme düzeyi hakkında EPDK’ya bilgi vermedi. Yine rapora göre lisans alan enerji santral yatırımlarının yüzde 57’si henüz yatırıma başlamadı. Bu oran, tüm lisanslı santral yatırımları içinde sırasıyla en büyük paya sahip doğalgaz santrallerinde yüzde 64, ithal kömürde yüzde 75, RES’lerde yüzde 61, HES’lerde ise yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti.

PROJE STOKLARI ŞİŞTİ
Raporda EPDK tarafından lisanslanan ve lisans aşamasında olan tüm projelerin toplam potansiyelin dörtte biri kadar olan 12 bin 586 MW olduğu belirtilerek, “Bu projelerin de 4 bin 24 MW’ının işletmeye geçtiği göz önüne alındığında, potansiyelin çok büyük bir kısmının hala değerlendirmeyi beklediği görülmektedir” ifadesi yer aldı. Gerçekleşmedeki düşük oranlara karşın proje stokunda ise aşırı bir yığılma yaşandı. Hükümetin, 2023 için kurulu güç hedefi 125 bin MW iken Temmuz 2015’teki proje stoku 146 bin MW ile sekiz sene öncesinden, hedef rakamdan yüzde 17 fazla oldu. Uluslararası şirketlere verilecek boru hattı tesis ve işletme haklarının ileride ülkenin egemenliğine müdahale nedenlerini doğurabileceğine dikkat çekilen raporda, “Bu nedenle, ülkemizin egemenlik haklarını ve iletimdeki BOTAŞ tekelini zaafa uğratacak olan hiçbir uluslararası projeye izin verilmemeli, TANAP, TURANG gibi projeler yeniden ele alınmalıdır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!