Uzmanlara sorduk: Dolar ne kadar olur?

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlara sorduk: Dolar ne kadar olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2015 01:13

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasıyla dolar dün 2.82’yi aşarak tarihi rekorunu kırdı. Dolar bu sabah da 2.84 seviyesini aşarak tarihi rekorunu yineledi. Uzmanlar doların geleceğini Hürriyet Dünyası’na değerlendirdi. İşte doların geleceğiyle ilgili uzman görüşleri:

Haberin Devamı

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy piyasanın şimdi erken seçimin hangi tarihte ve ne şekilde olacağına odaklandığını vurguladı. Paksoy “Meclis’teki partilerin mutabakatıyla mı erken seçim kararı alınacak yoksa Cumhurbaşkanı resen mi karar alacak. Bu çok önemli. Eğer mutabakatla alınırsa bir miktar piyasadaki ateşi öteleyebilir anketler gelene kadar denge bulunana kadar yükselişe bir mola gelebilir. Ama cumhurbaşkanının kararıyla olursa negatif fiyatlama artabilir. Dolarda 2.82 lira Merkez Bankası için de kritik eşik. Bundan sonra onun adımları da önemli olacak. Piyasanın gözü daha aktif bir Merkez Bankası arayacak” dedi. Paksoy doların altı büyük para birimine göre değerini gösteren dolar endeksinin 96 seviyelerinde yani düşük olmasının lehimize olduğunu belirtirken şöyle konuştu: “Bir de dolar endeksi yükselse yani yurtdışında da dolar yükselseydi Türk Lirası’nın değeri çok daha fazla düşerdi.”

Uzmanlara sorduk: Dolar ne kadar olur
BAŞBAKAN'DAN KOALİSYON AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

Uzmanlara sorduk: Dolar ne kadar olur

‘YENİ REKORLAR GÖREBİLİRİZ’

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan piyasaların en istemediği senaryonun gerçekleştiğini dile getirerek bu durumun Türkiye ekonomisine yönelik güven unsuru üzerinde olumsuz etki yaratacağı gibi yüksek seyreden ülke risk piriminde de siyasi kaynaklı yukarı yönlü hareket yaratacağını vurguladı. Erkan “Borçlanma araçları piyasasında çok önemli yabancı satışı olduğunu biliyoruz. Bu durumun hisse senedi piyasasına yansımalarını da görebiliriz. Kurda 2.80 lira eşiği üzerinde kalıcılıkla beraber yeni rekorlar görebiliriz. Dış şoklara karşı duyarlılık çerçevesinde 2.90-3.00 lira gibi seviyeleri değerlendirmemiz de gerekebilir.”

Uzmanlara sorduk: Dolar ne kadar olur
ANKARA PALAS'TAN SONRA İLK SÖZLER

‘3.15’İ GÖRMEK MÜMKÜN’

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmet Demirkol erken seçimden nasıl bir sonuç çıkacağı için konuşmanın erken olduğunu belirterek “Türkiye’nin makroekonomik verileri derinden etkilenebilir. Dolarda ne yazık ki yıl sonu 2.90-3.15 lira seviyelerini görmek mümkün. Cari açığı da eklediğimizde kısa vadeli dış borcumuz 220 milyar dolar civarında bu rakamın yüzde 85’i ise sadece özel sektöre ait. Büyüme yavaşlıyor. Türkiye güçlü ve geniş tabanlı bir KOALİSYON hükümeti ile sermaye girişi yaratarak dolarda da yükselişi frenleyebilirdi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!