FİSKOBİRLİK ürün alım tarihini belirledi

Güncelleme Tarihi:

FİSKOBİRLİK ürün alım tarihini belirledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2015 01:02

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından 2015 ürünü fındık alımına Doğu Karadeniz'de 17 Ağustos, Batı Karadeniz'de ise 24 Ağustos tarihlerinde başlanılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

FİSKOBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamada, bu yıl ki alımların peşin ve emanet sistemle yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, yeni mahsul fındık alımına Orta ve Doğu Karadeniz'de 17 Ağustos 2015 Pazartesi günü başlanılacağı ifade edilerek, "Batı Karadeniz'de ise 24 Ağustos 2015 Pazartesi gününden itibaren tüm kooperatiflerimizde ve birliğimiz iştiraki FİSKOBİRLİK tesislerinde alımlara başlanacaktır" denildi.

MAHSUL ALIMLARINDA İKİ MODEL

Açıklamada, peşin sistemle ürün teslim eden çiftçilere alım bedelinin aynı gün içerisinde ödeneceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Üreticilerimiz peşin alım yöntemiyle fındığını FİSKOBİRLİK'e verdiğinde, geçen yıl olduğu gibi ürün bedelini aynı gün alacak. Ürün bedeli aynı gün üreticinin banka hesabına yatırılacaktır. Ürün alım fiyatımız, günlük olarak serbest piyasada oluşan fiyatların 10 kuruş üzerinde olacak. Buna ilave olarak, bir önceki yıl FİSKOBİRLİK'e fındık teslim eden, tarım danışmanlığı hizmeti alan veya tarım sigortası yaptıran üreticilerimize de 10 kuruş daha ilave fiyat verilecek.
Yeni mahsul alımlardan uygulanacak ikinci sistem ise emanet olacak. Dileyen üretici fındıklarını birliğe emanet edebilecek. Emanet fındık alım yönteminde üreticilerimiz, boşaltma, depolama, çuval ücreti gibi hiçbir ad altında bedel ödemeden fındıklarını teslim edebilecekler. Üreticilerimizin emanete teslim ettiği fındık için 'emanet fındık alım sözleşmesi' yapılacak. Bu sözleşmenin bir sureti üreticilerimize verilecek, bir sureti de kurumumuzda kalacak. Üreticilerimiz, istediği zaman diliminde emanete bıraktığı fındığı nakde çevirebilecek. Nakde çevirme durumunda, peşin alım modelinde uyguladığımız yöntem esas olacak."

Haberin Devamı

Üreticilerin talep etmeleri durumunda fındıklarının harmandan görevlilerce teslim alınacağının altı çizilen açıklamada, "Üreticilerimiz, ortağı olduğu kooperatifi arayarak ürününü harmanından teslim edebilecek. Üreticilerimiz ortağı olduğu kooperatifin de bilgisi dahilinde, belirli tonajlardaki fındığını araç kiralayarak kooperatiflerimize teslim edebilecek. Bu durumda, üreticinin nakliye ücreti de kurumumuz tarafından karşılanacak" ifadeleri kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!