Sekiz yıl sonra açılan teleferik 13 günde kapandı

Güncelleme Tarihi:

Sekiz yıl sonra açılan teleferik 13 günde kapandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 10:50

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yıpranması ve kullanılmasında sakınca bulunması sebebiyle 2007 yılında kapattığı Balçova Teleferik Tesisleri, sekiz yıl aradan sonra, 30 Temmuz 2015'te açılmıştı. Açılıştan sadece 13 gün sonra, "periyodik bakım" yapılacağı gerekçesiyle 10 gün süreyle yeniden kapatıldı.

Haberin Devamı

İzmirlilerin 1974 yılından 2007’ye kadar yoğun ilgi gösterdiği günübirlik dinlenme alanlarından biri olan, şehrin en güzel manzaralı mekanlarının başında gelen Balçova Teleferik Tesisleri, 30 Temmuz günü yeniden açılmıştı. Tesis, 2007’de Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, yıpranma tespiti ve kullanılmasında sakınca olduğu yönündeki raporu üzerine kapatıldı. Önce iyileştirme düşünüldü ancak malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmaması, AB uyumlu yeni standartların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilmesi üzerine onarımdan vazgeçilerek, yeni bir teleferik yapılmasına karar verildi.

Sekiz yıl sonra açılan teleferik 13 günde kapandı
10 GÜNDE 37 BİN KİŞİ TAŞINDI

Bunun için 2011 yılından itibaren ihaleye çıkılmaya başladı. İlk iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edildi. Üçüncüsü ise Kamu İhale Kurumu'na yapılan itirazlar ve dava süreçleri sebebiyle uzun süre sonuçlanamadı. Sonunda İhaleyi kazanan firmaya, Nisan 2013'te yer teslimi yapıldı. Firma, bu süreçte ekonomik sıkıntılar yaşadı fakat yine de yapıma devam etti. Üç kez süre uzatımı aldı. İnşaat sürerken tesisin yer aldığı Dede Dağı'nda bulunan binaların tadilat ve çevre düzenlemesi de yapıldı.

Sekiz yıl sonra açılan teleferik 13 günde kapandı
'AŞIRI SICAK VE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE YOLCU'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, teleferiğin 10 günlük bakım sebebiyle kapatılmasıyla ilgili bir açıklama yapıldı. T'eleferik keyfine mola' başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Aşırı sıcaklar ve kısa sürede beklentilerin çok üzerinde yolcu taşınması nedeniyle, Teleferik’in sonbaharda yapılacak periyodik bakımı öne alındı. Tesisler bugünden itibaren 10 gün süreyle bakıma alınacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ayın sonunda hizmete açtığı Teleferik Tesisleri’nde sonbahar döneminde yapılması planlanan periyodik bakımın, kısa sürede beklentilerin çok üzerinde yolcu taşınması ve aşırı sıcaklar nedeniyle öne alındığını duyurdu.

Haberin Devamı

Buna göre Teleferik, başlangıç düzeyindeki halat regülasyonlarının sağlanabilmesi amacıyla, bugünden itibaren takriben 10 gün süreyle bakıma alınacak. Sonraki süreçte yılda bir kez tekrarlanacak bakım çalışmaları ile hem tesisin daha uzun ömürlü olması, hem de güvenli hizmet vermesi sağlanacak. Deneme seferleriyle birlikte 3 aydır aralıksız çalışan Balçova Teleferiği, geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü 12 bine yakın biletli yolcu taşımıştı. 10 günlük sürede toplam 37 bin 811 biletli ziyaretçinin taşındığı yolculuk için 5 yaş altı çocuklar ücret alınmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!