Maden güvenliğiyle ilgili güncelleme süresi uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

Maden güvenliğiyle ilgili güncelleme süresi uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 11:39

Kömür madenlerinde kullanılan patlamayı önleyici sistemlerin, uluslararası standartlara uygun hale getirilme süresi, 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, hükümet grizu gazı, yanıcı gazlar ve tozlar nedeniyle olası patlayıcı ortama sahip kömür ocakları ile bu ocakların yerüstündeki tesislerinde kullanılan malzeme ve koruyucu sistemlerle ilgili yeni bir karar açıkladı.

Karara göre, patlama olasılığı yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler 31 Aralık 2019’a kadar “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik’e uygun hale getirilecek.

5 YIL SÜRE
2020’ye kadar eski teçhizat ve koruyucu malzemeler yenisiyle değiştirilebilecek.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel ile görüştüğünü yazdı.

Yazıya göre, Yüksel, Türkiye’deki kömür madenlerinin büyük bölümünün, ucuz olduğu için Çin malı sistemler kullandığını, giderlerini artıracağı için ATEX adı verilen uluslararası standartlara uygun sistemleri kullanmakta gönülsüz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Toker’in yazısından satır başları şöyle:

“Türkiye’de kömür üretimi yapan 176 işyeri var.
İş müfettişlerinin 2014 ve 2015’te yaptığı denetimler sonucunda 176 işyerinin 126’sı yönetmeliğe uygun olmadığı için kapatılmış.
Kapatılan 126 işyerinin tam 65’inin kapatılma nedenleri arasında, bu kararnameye konu olan patlayıcıyı önleme sistemi sertifikasına sahip olmaması yer alıyor.
Başkan Yüksel, sertifika zorunluluğunu 2019 yılı sonuna kadar uzatan bu kararnameden itibaren, kapatılan 65 kömür madeninin tekrar açılabileceğini söylüyor.
Tablonun korkunçluğuna bakar mısınız?
Soma’da 301 madenci yanarak yaşamını yitirdi.
İnsan yaşamından bahsediyoruz...
Böyle bir katliamın ardından standartları yükseltmek gerekirken, tam tersine aşağıya çeken ucuz güvenlik sistemini teşvik eden, kapatılan madenlere “Buyrun yeniden açabilirsiniz” anlamına gelen bu kararnameye ne söylense az!”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!