Enflasyon korumalı kağıt

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon korumalı kağıt
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2015 23:21

Hazine, sosyal güvenlik açığını azaltmak, özel emekliliği desteklemek için 25 yıl vadeli, enflasyon korumalı özel kâğıt çıkarmak için çalışıyor. Kişiler, emekliliklerinde enflasyon karşısında erimeyen maaş alacak, emeklilik şirketleri de risklerini yönetecek.

Haberin Devamı

Hazine, hem sosyal güvenlik açığını azaltmak hem de özel emeklilik sistemini desteklemek amacıyla uzun vadeli, enflasyon korumalı kağıt çıkarmaya hazırlanıyor. Geçen hafta Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu (GFIA) işbirliği ile düzenlenen; yaşlanan nüfusun sigortalanmasının da ele alındığı ‘Sigorta ve G-20 Hedefleri’ konferansında, Hazine’nin emeklilik sorunun çözümü için özel çalışma yaptığı ortaya çıktı.
Hazine Sigortacılık Genel Müdür Vekili Gökhan Karasu, siyasi idarenin, Türkiye’de hızlı ve yoksul yaşlanan nüfusa karşı, özel sigortayı sosyal güvenliğin tamamlayıcısı olarak kullanmak istediğini söyledi. Emeklilik konusunun kişilerin kendi riski olduğunu ve yaşlandığında yoksullaşacağını bilip, şimdiden tedbir alarak, birikim yapması gerektiğini belirten Karasu, sosyal güvenliğin yanında özel sigortanın aktif olması, ancak bu sorunun çözümünün de tek başına özel sektöre bırakılamayacağını kaydetti. Karasu, “Son 8 yıldır faizlerin düştüğü bir ortama girdik, hatta negatif faizden bahsediyoruz. Emeklilik ve hayat şirketlerinin de en çok yöneldiği varlık, hazine kağıtları. Bu kağıtlar da eksi faiz getiriyor. Dolayısıyla özel sektörün desteklenmesi gerekiyor. Bu şirketlerin yatırım risklerini yönetebilmeleri için özel kağıtlar çıkartılabilir ki, asıl önemli konu; kişileri, özel emeklilik sistemine sokmak için güvence verilmesi. Yani, kişilere, yaşlılıklarında asgari ve enflasyon karşısında erimeyen bir maaş alabilmesinin güvencesini vermek gerekiyor” dedi. Karasu, emeklilik sistemindeki sorunun özel sigorta sisteminin yatırım riskini yönetebileceği bir ortamla çözüleceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişileri enflasyondan koruyacak ürünler sunulması için emeklilik ve hayat şirketlerine 25-30 yıllık, enflasyon üzerinden belli bir marj sağlayacak yani, enflasyondan koruyacak, kağıt çıkartmak gerekiyor. Şu anda müzakere aşamasındayız. Hazine olarak kararlıyız ve şirketlerin yatırım risklerine yönetmelerini sağlayacak kağıt çıkarma hedefindeyiz.”

Haberin Devamı


HAYAT BOYU MAAŞ

Haberin Devamı


Karasu, bireysel emeklilik sisteminin başarılı olduğunu ancak, mevcut sistemin emekli üretmediğine de değinerek, şu anki sistemin bir tasarruf modeli olduğunu, oysa tasarrufların, kişilerin emekliliklerinde yoksulluklarını azaltmada kullanılması gerektiğini kaydetti. Karasu, şunları söyledi: “Kişiler, bireysel emeklilikteki birikimlerini alıp, çıkarlarsa; emekliliklerinde yine bize yani, Hazine’ye gelecekler. Önemli olan bu kişilerin, hayat boyu enflasyon karşısında erimeyen bir maaş almalarını sağlamak.”


Katlandığımız maliyete değecek


GÖKHAN Karasu, emeklilik sorununun çözümü için uzun vadeli, enflasyon korumalı kağıt çıkarmanın maliyetine değinerek, şunları söyledi: “Eğer önlem alınmazsa, bu kişiler Hazine olarak yine bize gelecekler; biz de sosyal güvenlik ödemelerini dolayısıyla da Hazine imkanlarını artıracağız ve faturayı tüm topluma çıkartacağız. Ya da kişilerin kendi birikimlerini oyuna katmalarını sağlayacağız. Şuna inanıyoruz ki, bunu yaparak katlandığımız maliyet sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından önemli. Çünkü sosyal güvenlik, Hazine imkanları ile finansa ediliyor. Kağıt çıkardığımızda katlandığımız maliyet buna değecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!