Türk Akımı'nda pürüzler aşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk Akımında pürüzler aşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 11:29

Rus doğalgazını Avrupa'ya ulaştırması beklenen Türk Akımı projesinde, bazı anlaşmazlıkların aşılamadığı belirtiliyor. Putin'in Aralık 2014'te yaptığı ziyaretten bu yana projenin inşaatı başlamadı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl Türkiye ziyareti sırasında duyurduğu projede, Rus enerji şirketi Gazprom'un, Türkiye'ye ihraç ettiği doğalgazın fiyatında şubatta teklif ettiği 10,25'lik indirime dair anlaşmayı imzalamaması, görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının ana nedenlerinden gösteriliyor.

Türk Akımında pürüzler aşılamıyor
İŞTE TÜRK AKIMI

EN BÜYÜK İKİNCİ MÜŞTERİ

Rusya'nın doğalgazda en büyük ikinci müşterisi olan Türkiye, Avrupa'nın Rus gazına giderek azalan talebi ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle doğalgaz indiriminin projedeki gelişmelerden bağımsız sağlanması gerektiği görüşünde. İnşa edilmesi planlanan boru hattının Türkiye'nin boru hattı sistemine dahil edilip, edilmeyeceği görüşmelerin tıkanmasına neden olan bir başka başlık arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN SINIRI VURGUSU

Türkiye, hattın, ülkedeki doğalgaz boru hattı sistemine dahil edilmesini isterken, Rusya, hattın söz konusu sistemden bağımsız şekilde Yunanistan sınırına getirilmesini savunuyor.

TEKLİFLERİ DEĞİŞTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 14 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin projede yalnızca transit ülke değil aynı zamanda enerji merkezi olmasına da sıcak baktıklarını belirtmişti. Rusya Federasyonu'nun başlangıçta olduğundan farklı bir teklifle geldiğini belirten Yıldız, her iki ülkenin de ortak çıkarlarını oluşturacak yapının kurulması gerektiğini söylemişti. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise dün yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasında hükümetler arası anlaşma imzalanmadan projenin inşaatına başlanamayacağını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!