Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de fast-food (hızlı tüketim) sektöründe faaliyet gösteren zincir restoranların sayıları her geçen gün artarken, çalışanların saatlik ücreti dünya ortalamasının altında kalıyor. Amerika’da bu ücretin 15 d
YETENEKLİLER TRANSFER OLUYOR
SEKTÖRDE kalifiyeli elemanların daha çok kazanmak için servis hizmeti de veren restoranlarda çalışmaya başladığına dikkat çeken yetkililer, “Fast-food restoranlarda bahşiş sistemi bulunmuyor. Bu da çalışanların daha az kazanmasına neden oluyor. İyi ve yetenekli çalışanlar ise sektörde kısa bir süre çalıştıktan sonra daha çok kazanacakları restoranlara transfer oluyorlar. Burada ise saatlik ücretler 10 liraya kadar çıkabiliyor. Hatta lüks semtlerdeki restoranlarda daha da yükselebiliyor. Bu restoranlar ise gündüz saatlerinde çok yoğun bir şekilde çalışmıyor. Akşam ve hafatasonu saatlerinde yoğun oluyorlar. Bu da çalışanlar için restoranları cazip hale getiren nedenlerin başında geliyor” dedi.
RAKAMLARLA...
22 bin
Türkiye’deki fast-food restoranlarının sayısı
200 bin
Türkiye’de fast-food sektöründe tahmini çalışan sayısı
20 milyar $
Türkiye’de dışarıda yeme-içme sektörünün büyüklüğü
6 milyar $
Fast-food zincirlerinin tahmini cirosu
260 $
Türkiye’de yıllık kişibaşı dışarda yeme-içme harcaması
100 bin
Türkiye’de yeme-içme hizmeti veren tahmini mekan sayısı
%12
Türkiye’de sektörün yıllık ortalama büyüme rakamı
%4
Avrupa’da dışarıda yeme-içme sektörünün ortalama büyüme rakamı
2 milyon
Türkiye’de yeme-içme sektöründe çalışan tahmini kişi sayısı
127 milyar $
Fransa’da dışarıda yeme-içme sektörünün büyüklüğü
Fast-food 24
Restoran 19
Cafe 12
Çay bahçesi 9
Eğitim kurumu 8
Otel 7
Pastane 5
Büfe 3
Diğer 13