Hindistan ve Pakistan Şanghay Beşlisi'nde

Güncelleme Tarihi:

Hindistan ve Pakistan Şanghay Beşlisinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 14:00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan ve Pakistan'ın katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) gelişiminde yeni bir dönemin başladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde Şanghay Beşlisi'ne Türkiye'nin katılma istediğini belirtmiş ve espiri yaparak, "Sayın Putin'e 'Bizi Şangay Beşlisi içine alın' dedim. Biz de AB'ye 'allahaısmarladık' diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var?” demişti.

Haberin Devamı

Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlen ŞİÖ liderler zirvesinde konuşan Putin, "Bugünkü zirveyle, örgütün gelişiminde yeni bir dönem başlıyor. ŞİÖ kurulduğundan bu yana ilk kez Hindistan ve Pakistan için yeni üye ülke kabul prosedürü başlatılıyor" dedi. Putin, Belarus'un örgütteki statüsünü diyalog ortağından, gözlemci ülkeye yükseltme kararı aldıklarını belirterek, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya ve Nepal'in ise diyalog ortağı olarak ŞİÖ'ye dahil olacağını ifade etti.

Hindistan ve Pakistan Şanghay Beşlisinde
’ŞANGAY BEŞLİSİ’NE ALIN AB’Yİ UNUTALIM’

ORTAK DEKLARASYON

Birçok ülkenin ŞİÖ'ye farklı statülerde dahil olmak için ilgi gösterdiğini belirten Putin, bu taleplerin ilerleyen dönemlerde değerlendirileceğini kaydetti. Putin, bölge güvenliğinin sağlanmasının ŞİÖ'nün önceliklerinden biri olduğunu aktardı. Toplantıda konuşan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise "ŞİÖ bölgenin güvenliği, istikrarı ve refahının garantisi olarak kalacaktır" ifadelerini kullandı. ŞİÖ zirvesinde, üye ve gözlemci ülke liderlerinin ka

Haberin Devamı

ŞANGHAY BEŞLİSİ NEDİR?
Asya da gelişmekte olan siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel işbirliği örgütlenmesi olarak kuruldu. 1996 yılında Çin’de bulunan Şangay eyaletinde yapmalarından ötürü, bu adı aldı. Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan,Tacikistan bu kuruluşun ilk üyeleri olduğundan ilk başta “Şangay Beşlisi” ismini almıştı. Ancak 2001 yılında örgüte Özbekistan’ın da katılmasıyla adı” Şangay İşbrliği Örgütü” ( Şhanghai Cooperation Operation ) olarak değişti.

tıldığı toplantının ardından, Pakistan ve Hindistan'ın kabul anlaşması ve ortak deklarasyon imzalanması bekleniyor. ŞİÖ, 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın katılımıyla "Şanghay beşlisi" olarak kuruldu. Örgüte 2001 yılında Özbekistan dahil oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!