S&P'den kritik Yunanistan uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

S&Pden kritik Yunanistan uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 09:00

Yunanistan, Avrupalı kreditörlerden yeni destek paketi almak için bugün Eurogroup Maliye Bakanları ile yeniden masaya oturacak. Ancak yeni müzakereler öncesinde önemli haberler geldi.

Haberin Devamı

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Yunanistan'ın borçlarını ödeyemediği için en geç bu hafta için temerrüde düşer uyarısı yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamada, "Yunanistan'ın durumu ekonomik bunalıma doğru gidiyor" denildi.

ECB VE IMF'DEN KÖTÜ HABER
Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalara sağlanacak likidite desteğinin cari düzeyde tutulacağını açıkladı.

ECB Yönetim Konseyi, Yunan bankalarına sağlanan Acil Likidite Desteği (ELA) miktarını değiştirmeyerek 26 Haziran 2015 tarihindeki seviyede tutulması kararı aldı.

S&Pden kritik Yunanistan uyarısı geldi
YUNANİSTAN "HAYIR" DEDİ

ECB'nin Yunan bankalarına ELA sağlanması kararına ilişkin açıklamasında "ECB Yönetim Konseyi, Yunanistan Merkez Bankası'nın bir teklifini görüştükten sonra Yunan bankalarına sağlanan ELA'yı 26 Haziran Cuma günkü kararlaştırılan seviyede devam ettirme kararı aldı" denildi.

ELA'nın yalnızca yeterli teminat karşılığında temin edilebileceği belirtilen açıklamada, "Yunanistan'ın finansal durumu Yunan bankaları üzerinde etkiye sahip çünkü bankaların ELA'da kullandıkları teminat, önemli ölçüde hükümet bağlantılı varlıklara dayanmaktadır. Bu bağlamda, Yönetim Kurulu bugün Yunanistan Merkez Bankası tarafından ELA için kabul edilen teminatlarda kesinti (haircut) düzenlemesi yapılmasına karar verdi" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

MERKEL GÖRENLERİ ŞAŞIRTTI

Açıklamada, Yönetim Konseyi'nin finansal piyasalardaki durumu, para politikası duruşundaki potansiyel etkileri ve Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarı için risk dengesini yakından izlediği ve yetkisi dahilinde bulunan tüm enstrümanları kullanmaya kararlı olduğu vurgulandı.

Yunanistan, yeni mali yardım için bugün Eurogroup Maliye Bakanları ile yeniden masaya oturacak.
Öte yandan, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı ELA tavanı yaklaşık 89 milyar Euro seviyesinde bulunuyor.

IMF: FON SAĞLANMAYACAK
IMF, 30 Haziran'da yapması gereken kredi geri ödemesini gerçekleştirmemiş olması nedeniyle Yunanistan'a fon sağlayamayacağını bildirdi.

IMF Başkanı Christine Lagarde ile Yunanistan Başbakanı Çipras arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin bilgi veren bir IMF yetkilisi, "Lagarde, IMF'in borç geri ödemelerini geciktirenlere ilişkin politikası nedeniyle yeni kredi sağlama kabiliyetinin olmadığını
anlattı" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇİPRAS: SERMAYE KONTROLLERİ KALKSIN
Yunanistan Başbakanı Aleksik Çipras da yine Yunan bankalara getirilen sermaye kontrollerinin sonlandırılmasını istediğini söyledi.

KRİTİK TOPLANTI BUGÜN
Yunanistan, yeni mali yardım için bugün Eurogroup Maliye Bakanları ile yeniden masaya oturacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!