Yunanistan içerde dolar/TL'yi etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan içerde dolar/TLyi etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 01:07

Yunanistan dünkü referandumda Avrupalı kreditörlerin tekliflerini kabul etmeyi reddetti ve "hayır" dedi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise bugün Başbakan Aleksis Çipras'ın fikri üzerine görevinden istifa ettiğini açıkladı. Yunanistan sıkıntılarıyla dolar/TL yükselişe geçti. Sıkıntıların devamından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Yunanistan'da kemer sıkma politikalarına yönelik referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası risk iştahındaki azalmaya paralel bu sabah yükselişte olan dolar/TL, Yunanistan maliye bakanının istifası ardından gevşedi.

Yunanistan içerde dolar/TLyi etkiliyor
YUNANİSTAN "HAYIR" DEDİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL de Asya seansında 2.7174'e kadar yükseldikten sonra bu sabah 2.71 civarındaydı. Varoufakis'in istifası sonrası ise dolar/TL saat 0909'da 2.6986/2.6999 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL, Cuma saat 16.28'de 2.6895/2.6900 seviyesinde işlem gördü.

Yunanistan içerde dolar/TLyi etkiliyor
ÇİPRAS: DEMOKRASİYE ŞANTAJ YAPILAMAZ

ÖZAVCI: YUNANİSTAN ETKİSİ DOLARDA HİSSEDİLİYOR

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Şu anda parite üzerindeki etkisi dolar/TL'yi etkiliyor. Dolar 2,7182'ye kadar yükseldi. Euro, doları baskılayınca otomatik olarak kur yükseliyor. Bugün Merkel ile görüşme var. Bizim için önemli olan Euro dolar üzerindeki etkisi. Kur yükselirse, enflasyon üzerinde, merkez bankası üzerinde etkilere yol açıyor. Yunanistan’daki bu süreç Avrupa ekonomisini etkilerse, en büyük ticaret partnerimiz zora girebilir. Yunanistan'ın çıkması durumunda tüm dünya piyasaları sarsacağı için de daha kötü gelişmeler meydana gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan içerde dolar/TLyi etkiliyor
YUNANİSTAN’DAKİ KRİZ APPLE’I DA VURDU!



TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Yunanistan’ın ‘Hayır’ oyuyla, Grexit diye adlandırdığımız Yunanistan’ın Euro-zone ve euro para biriminden çıkma senaryosu piyasalarda daha yüksek bir ihtimalle fiyatlanabilir. Grexit senaryosunun yan etkilerinden birinin, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin faiz artırımını erteleme kararı olma ihtimali çok yüksek. Grexit fiyatlaması öne çıkarsa, düşüncemize göre Fed funds futures’da 2016 birinci çeyrek faiz artırımı fiyatlamasına dahi geçiş olabilir. Bu fiyatlamanın tüm gelişen ülkeler içinde en çok yardım edeceği ülkelerden biri Türkiye’dir. ancak Fed Açık Piyasa Komitesi’nin ABD makro verilerle hareket ettiğini ve görevinin ABD’de fiyat istikrarı olduğunu da unutmamamız lazım" yorumunu yaptı.

"EURO/DOLAR HAREKETİ TL'Yİ ETKİLEYECEK"
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Varoufakis'in istifası hükümetin uzlaşma anlamında bir hamlesi olarak yorumlanınca piyasada bir miktar toparlanma gördük. Bugün Yunan bankalarının açılıp açılmayacağını, acil likidite yardımının (ELA) ne şekilde devam edeceğini izleyeceğiz. Piyasalara bugün asıl olarak bu görüşmeler yön verir, euro/dolar volatil olacaktır, bu durum TL'ye de yansır. Öte yandan koalisyon görüşmeleri de yakından izlenecek" dedi.

Haberin Devamı

İÇERDE KOALİSYON DA İZLENECEK
Piyasalar Yunanistan'daki gelişmelerin yanı sıra bu hafta başlaması beklenen koalisyon görüşmelerini izleyecek.

Yunanistan dün gerçekleşen referandumda kreditörlerin kurtarma şartlarını ezici bir çoğunlukla reddederek hem ülkenin euro bölgesi üyeliğini tehlikeye attı hem de ülke liderleri ile kreditörler arasındaki restleşmeyi daha da derinleştirdi.

AVRUPA BANKALARI SERT DÜŞTÜ
Avrupa'nın önde gelen borsaları, kurtarma paketi şartlarını dün yapılan referandumda reddeden Yunanistan'ın bölgeden ayrılacağına dair artan endişelerle yüzde 1.7'lik düşüşler gerçekleştirdi.

Bankalar en büyük darbeyi yerken, Euro STOXX bankacılık endeksi yüzde 2.3 düştü. Unicredit'in de içinde bulunduğu İtalyan bankaları yüzde 3-4 civarında gerilerken, Portekiz bankaları yüzde 3 değer kaybetti.

Haberin Devamı

J.P. Morgan ekonomistleri, dün gerçekleşen referandumun sonucunun Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkışını hızlandıracağını belirtiyor.

Fakat bunlara rağmen, piyasaların haftasonu hızlı bir çözüm bulunacağına dair beklentileri göz önüne alınarak, düşüşlerin öngörüldüğü kadar sert olmadığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!