Ulaştırma Bakanlığı en yüksek meblağlı projeye imza attı

Güncelleme Tarihi:

Ulaştırma Bakanlığı en yüksek meblağlı projeye imza attı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2015 21:51

Avrupa Birliği (AB) hibesiyle gerçekleştirilen en yüksek meblağlı proje sözleşmesi olan Samsun-Kalın demiryolu hattı modernizasyonu projesi yapım sözleşmesi imzalandı.

Haberin Devamı

Samsun-Kalın demiryolu hattı modernizasyon projesi yapım sözleşmesi imza töreni Rixos Grand Ankara'da imzalandı.

İmza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, AB delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati, Projenin yüklenici firması Çelikler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik ve Devlet Demiryolları (DDY) Genel Müdürü Ömer Yıldız'ın katılımıyla gerçekleştirildi. 21 Eylül 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreni sonrasında yapımına başlanan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk demiryolu hattı olan Samsun-Kalın (Sivas) demiryolunun inşaat çalışmaları 1932 yılında sona erdi. "Kuzeyi güneye Türkiye'yi geleceğe taşıyoruz" sloganıyla yürütülecek olan projede, 378 kilometrelik hattın altyapı ve üst yapı standartları yükseltilmesi ve sinyalizasyon sistemi kurulması neticesinde 2017 sonunda hat işletmeye hazır hale getirilecektir. Projede AB Katılım Öncesi Mali Aracı (IPA) fonları kullanılarak, hattın hizmet süresinin uzatılması ve kapasitesinin artan ihtiyaçlara cevap verecek şekilde iyileştirilmesi sağlanacak. Projenin kapsamında tüm hattın yenilenmesi, istasyon yolu uzunluklarının 750 metreye çıkartılması, 48 tarihi köprünün restorasyonu, 30 köprünün yıkılıp yeniden inşası, 1054 menfezin yıkılıp yeniden inşası gibi çalışmalar yer alıyor.

Haberin Devamı

AB HİBESİYLE AVRUPA BİRLİĞİ SINIRLARI DIŞINDA EN YÜKSEK MEBLAĞLI PROJE

Törende konuşan Bakan Bilgin, "Samsun-Kalın demiryolu hattı Türkiye-AB işbirliği kapsamında 220 milyon Euro AB hibesiyle Avrupa Birliği sınırları dışında imzaladığı en yüksek meblağlı proje olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca projeye 39 milyon avro kendi milli bütçemizden kaynak aktaracağız. Projenin ihale süreci geçtiğimiz haftalarda sonuçlandı. İhaleyi kazanan yüklenicimiz Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. liderliğindeki Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. ve Çek Cumhuriyeti'nden AZD Praha Ortak Girişimidir. Projeyi 2017 sonu itibariyle tamamlayacağız. Projenin bu aşamaya getirilmesinde emeği geçen tüm personele teşekkür ediyorum" dedi.
AB Delegasyonu Maslahatgüzarı Szombati, proje sayesinde ekonomik bir kalkınmanın sağlanacağını belirterek, AB'nin projeye 220 milyon hibede bulunduğunu ifade etti. En büyük rehabilitasyon olduğunu kaydeden Szombati, proje sayesinde daha temiz ulaşımın mümkün olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

DDY Genel Müdürü Yıldız, proje ile işletme hızı yolcu trenleri için saatte 40 kilometre hızdan 80 kilometre hıza çıkacağını ve Samsun-Sivas arasındaki seyahat süresi 9,5 saatten 5 saate düşeceğini müjdeledi. Yıldız ayrıca, hat kapasitesinin günlük 21 trenden 54 trene çıkacağını açıkladı.

Konuşmalar sonrasında AB hibesiyle gerçekleştirilen en yüksek meblağlı proje sözleşmesinin imzaları atıldı. İmza sonrası Türk ve AB yetkilileri hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!