Son dakika pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 23:37

YUNANİSTAN hükümeti bir yandan mali kaynaktan yoksun ülkeyi ayakta tutmaya çalışırken diğer yandan da son dakika anlaşması sağlamak için çabalarını sürdürdü.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras önceki gece AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’i aradı. Juncker de Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’la temasa geçtikten sonra bir son dakika anlaşmasının hayata geçirilebilmesi için 4 şart talep etti. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, Juncker’in Çipras’a ilettiği parametreleri şu şekilde sıraladı:
Yunanistan’ın cuma akşamı kendisine yapılan önerileri kabul etmesi.
Yunan Hükümeti’nin 5 Temmuz’da yapılacak referandumda “evet” oyu verilmesi için kampanya yapması.
Yunan-istan’ın mali ihtiyaç-larına ve borcunun sürdürülebilirliğine odaklanılması.
Bu kapsamlı anlaşmaya ek olarak AB Komisyonu önderliğinde yeni bir istihdam ve büyüme programı başlatılması.
AB Komisyonu, Atina’nın önceki gece yarısından önce adım atmasını bekliyordu ancak bu gerçekleşmedi. Buna karşın Schinas, öğle saatlerinde, “Kapı bir anlaşma için açık ancak zaman hızlı şekilde daralıyor” dedi.

ÇİPRAS’IN 3 ŞARTI

Haberin Devamı

Brüksel’den gelen bu mesajın ardından Atina’dan Eurogroup’a üç şart içeren bir mektup ulaştırıldı. Mektupta şu taleplere yer verildi:
Mevcut mali yardım programının kısa süreliğine uzatılması.
Borçlarda kesinti yapılarak yeniden yapılandırmaya gidilmesi.
Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) aracılığıyla Yunanistan’ın 2 yıllık ihtiyacının karşılanması.
Bu öneriler üzerine Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları değerlendirme yapmak üzere telekonferans aracılığıyla toplandı. Çok uzun sürmeyen toplantıdan yine “yeşil ışık” çıkmadı. Eurogroup özellikle programın uzatılması ve borçta kesinti yapma taleplerini net şekilde geri çevirirken ESM’e yönelik talebin de her zaman normal prosedürle ele alındığı yönünde görüş bildirdi. Yunanistan’ın bugün getireceği yeni öneriler ışığında Eurogroup’un telekonferans ile tekrar toplanması öngörülüyor.

UÇAK HAZIR BEKLEDİ

Öte yandan dün akşam saatlerinde, bir anlaşma ihtimali gözönünde bulundurularak, Başbakan Çipras’ı Brüksel’e götürmek üzere bir devlet uçağına hazır beklemesi talimatı verildiği ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!