İşçi eylemleri büyük risk

Güncelleme Tarihi:

İşçi eylemleri büyük risk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 01:06

Otomotiv sektöründe geçtiğimiz ay gündemi alt-üst eden işçi eylemlerinin sonuçları iş dünyasınca masaya yatırıldı. TOBB’un sektör toplantısında üyeler yıllardır otomotivde rekabette öne çıkan Türkiye’de eylemlerin risk oluşturduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son dönemde gündeme gelen otomotiv işçilerinin eylemlerini ele alarak, iş bırakmanın sektörün geleceği açısından risk oluşturduğuna dikkat çekti. Otomotiv Yan Sanayi Meclisi, 1 Haziran’da başlayan eşdeğer parça uygulaması ve otomotive test pistlerinin güncel durumunu görüştü. Toplantıda otomotiv yan sanayinin katlandığı vergi yüklerine dikkat çekildi.
TOBB Otomotiv Yan Sanayi Meclisi, Türk Metal-Sen’e bağlı olarak Bursa’da çalışan Renault işçilerinin 14 Mayıs’ta başlayan, TOFAŞ ve Ford Otosan’a yayılan eylemlerini değerlendirdi. Ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle vardiyaya başlamayan ve üretimi durduran işçilerin yaptığı eylemler, TOBB’un geçtiğimiz günlerde yapılan toplantısının gündemini oluşturdu. Sektör temsilcileri, işçi ve işveren sendikasıyla 8 ay önce imzalanan toplu sözleşmenin iyileştirilmesi amacıyla başlatılan eylemlerin sektörün geleceği için oluşturduğu riskleri dile getirdi. Sektör temsilcilerinin eylemlerin üretime vurduğu darbeyi gündeme getirdiği toplantıda Türk otomotiv yan sanayi firmalarının, küresel tedarik zincirinin önemli bir parçası olmak için uzun yıllar çaba gösterdiği de dillendirildi. Ayrıca sektörün küresel araç üretimleri için önemli taahhütlere girerek rekabetçiliğini ve başarısını kabul ettirmiş olduğu ifade edildi.
Toplantıda Meclis Başkan Yardımcısı Yunus Çiftçi, Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda Otomotiv Yan Sanayi Meclisi’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunduğu sektör sorunları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Haberin Devamı

VERGİ YÜKÜ AĞIR

Toplantıda gündeme gelen sorunlar arasında OSB’lerin altyapı yatırımlarından kaynaklı KDV yükünün ağırlığı yer alıyor. OSB’lerin ödediği KDV’yi mahsup etme imkanının bulunmadığı belirtilirken ciddi bir maliyet unsuru olan KDV’nin yatırım maliyeti olarak OSB’lerin üzerinde kaldığına dikkat çekildi. Toplantıda Davutoğlu’na iletilen sorunlar arasında da yer alan OSB’lerdeki emlak vergisinin yüksekliği, elektrik enerjisi üzerindeki vergi yükü gibi başlıklar gündeme geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!