Avrupalı liderlerden son çağrılar geldi

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı liderlerden son çağrılar geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 12:58

Avrupa'nın en büyük iki ekonomisinin liderlerinden Yunanistan ile ilgili son çağrılar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Yunanistan ile anlaşmaya varmak için birkaç saat kaldığını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise çıkış yolu bulmanın Yunanların elinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Yunanistan ile anlaşmaya varmak için birkaç saat kaldığını ve müzakere masasına dönüp dönmeme kararını Yunan hükümetinin vereceğini söyledi.
Hollande, Yunanistan konulu olağanüstü bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Müzakereler nihai olarak sona ermesine sadece birkaç saat kaldı. Yunan hükümetinin müzakerelere devam kararı almasını temenni ediyorum" dedi.

Yunanistan 48 saat içinde Uluslararası Para Fonu'na borcunu ödeyemezse, temerrüde düşecek ve euro bölgesinden çıkmasıyla sonuçlanabilecek bir süreç başlayacak.

Hollande, "Fransa müzakerelerin bugün veya yarın kaldığı yerden devam etmesi için her zaman hazır. Anlaşmanın bugün sağlanması mümkün, Yunan halkının referanduma vereceği karşılığa göre yarın da olabilir" dedi.

Haberin Devamı

MERKEL: ÇÖZÜM YUNANLARIN ELİNDE
Almanya Başbakanı Angela Merkel, partisi Hristiyan Demokratlar'ın (CDU) yönetim kadrolarına, euro bölgesi ortaklarıyla müzakerelerindeki açmazı aşma yolunu bulmanın Yunanistan'ın elinde olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan kaynakların verdiği bilgiye göre Merkel partisinin kıdemli üyelerine şu anki yüksek belirsizlik göz önüne alındığında Yunanistan hakkındaki kararların ancak günlük bazda değerlendirme yapılarak alınabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın arzu etmesi halinde Başbakan Angela Merkel'in görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

Seibert olağan basın toplantısında, "Elbette (Merkel) Başbakan Tsipras'ın arzu etmesi halinde görüşmelere devam etmeye hazır" dedi.

Almanya maliye bakanlığı sözcüsü ise Yunanistan'ın euro bölgesi ekonomisinin sadece ufak bir bölümünü temsil ettiğini ve telaşa gerek olmadığını söyledi.

"HER OLASILIĞA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

BBC Radyo 4'te konuşan Cameron, Yunan hükümetinin kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da referanduma götürme kararı almasına ilişkin soruların cevaplandırdı.

Cameron, "Özellikle dünyanın içerisinde bulunduğu istikrarsızlık ortamında Yunan hükümeti ve Euro Birliği arasında istediğimiz güvenliği ve istikrarı sağlayacak bir anlaşmaya varılmasının Britanya'nın çıkarları için en iyi olduğunu düşünüyorum. Bunun gerçekleştiğini görmek istiyoruz. Şimdi görünen o ki Yunanistan'da bir referandum yapılacak. Yunan haklı kararını verecek. İşleyen bir Euro Bölgesi bizim çıkarımızadır" dedi.

Referandumda Yunan halkının kreditörlerin şartlarını kabul etmemesi halinde Yunanistan'ın Euro Birliği'nde kalmasını zorlaşacağına işaret eden Cameron, "Eğer "hayır" oyu verilirse bunun Euro Bölgesi'nde kalmakla nasıl uyumlu olacağını görmekte zorlanıyorum. Bu durumda iflas gerçekleşir ve ciddi bir sorun oluşur. Fakat sonuçta buna ben değil Yunan halkı karar verecek. Yapmamız gereken her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmak" şeklinde konuştu.

Cameron, Yunanistan'a seyahat edecek İngiliz vatandaşlarına yanlarında nakit bulundurması tavsiyesinde bulunarak, Yunanistan'ta yaşayan İngiliz vatandaşlarının emekli maaşlarının sorunsuz bir şekilde ödenmesi konusunda da gerekli çalışmaları yaptıklarının belirtti.

Avrupa Birliği'nin daha esnek bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizen Cameron, "Eğer bu organizasyon işleyecekse, Avro Birliği üyesi olan ülkelerle olduğu gibi Britanya gibi Euro Birliği üyesi olmayan ve bana göre hiçbir zaman üye olmayacak başarılı ülkelerle de çalışmak konusunda esnek olmalı. Bu esnekliğin kazanılması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!