"Burak" ve "Aldamla" kirazı görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Burak ve Aldamla kirazı görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 13:40

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ve "Burak" ile "Aldamla" adı verilen yeni kiraz çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

Haberin Devamı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Nejdet Kaplan, kuruma ait kiraz bahçesinde gerçekleştirilen tanıtımda yaptığı açıklamada, enstitünün kirazlarda mutasyon ve melezlemeyle yeni çeşitlerin oluşturulması yönünde 15 yıldır çalışmalar yaptığını söyledi.

Kaplan, geçen yılın sonlarına doğru iki yeni kiraz çeşidi üretimini gerçekleştirdiklerini belirterek, bu kirazları da "Burak" ve "Aldamla" isimleriyle tescil ettirdiklerini bildirdi.

"Burak" ve "Aldamla" isimli kiraz çeşitlerinin diğer kiraz çeşitlerinden farklı dozlarda ışınlanarak geliştirildiklerini anlatan Kaplan, "Bu iki çeşidin bir özelliği de meyve et renginin biraz daha koyu düzeyde olmasıdır. Meyve et rengi neden önemli? İhracatçılarımız veya Avrupalı tüketiciler meyve eti koyu olan kirazları tercih ediyorlar" dedi.

Kaplan, enstitüde 400'ün üzerinde farklı kiraz çeşidi olduğunu ve bunların içinden de meyve eti sertliği, büyüklüğü, kalitesi, bitki gelişimi konusundan her birinin değişik özeliği bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı


Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz da, enstitü olarak bünyelerinde meyve ve sebzede sürekli yeni çeşitler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Sebze ve meyvede son 5 yılda toplam 23 çeşit geliştirdiklerini belirten Boz, "Enstitü olarak kiraz, zeytin ve kızılcıkta ikişer, çilekte 7, üzümde 6, ceviz, muşmula, soğan ve brokolide birer geliştirme yaptık" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!