Kapıkule gurbetçi sezonuna hazır

Güncelleme Tarihi:

Kapıkule gurbetçi sezonuna hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 01:31

Bir gurbetçi sezonu daha yaklaşmaya başladı. Temmuz başından itibaren artmaya başlayan yoğun gurbetçi akını öncesinde Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı başta Kapıkule olmak üzere diğer sınır kapılarında gurbetçi sezonu öncesindeki hazırlıklar tamamlandı. Girişlerin yapılacağı peron, bilgisayar ve personel sayısı artırıldı.

Haberin Devamı

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan milyonlarca vatandaşımız, okulların da tatil olmasını fırsat bilerek ana vatan Türkiye’ye doğru yola çıkıyor. Aynı anda yola çıkan gurbetçiler, geçiş yaptıkları güzergah üzerinde yoğunluğa neden oluyor. Binlerce kilometrelik yolu kat ederek Türkiye sınırına ulaşan gurbetçiler bazı günlerde gümrüklerin kilitlenmesine yol açıyor.

Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, gurbetçi sezonu öncesinde Kapıkule Sınır Kapısı’nda bir basın toplantısı düzenledi. 2012 yılından bu yana gümrük kapılarında yolcu sayısında artış olduğuna dikkat çeken Yalçın, geçen yaklaşık 2 milyona yakın yolca aracının giriş çıkış yaptığını kaydetti.

Bu yıl da yüzde 8’lik bir artış beklediklerini açıklayan Bölge Müdürü, 2015’in ilk 6 aylık diliminde 750 bin araç geçişinin olduğunu kaydetti. Yalçın, “2014 yılında geçen araçlarla yaklaşık 9 milyon yolcu bölgemizden geçti. Bu yıl içinde giriş-çıkış olarak 751 bin araç geçişi oldu. Bu da yaklaşık yüzde 8’lik bir artış olduğunu gösteriyor. Bu paralelde düşünüldüğünde rekorlar bu yıl da devam edecek gibi görünüyor.” dedi.

Geçen yıl 12 ay boyunca 1 milyon 975 bin araç trafiğinin olduğunu anlatan Yalçın şöyle devam etti: “Sezon boyunca yani 15 Haziran ile 15 Eylül tarihleri arasında toplam 823 bin araç trafiği oldu. Sezonda 436 bin ilave gurbetçimiz geliyor araç olarak. Bu da yaklaşık 1,5-2 milyon civarında gurbetçimizi yaklaşık 1,5 aylık süre içerisinde bekliyoruz.”

Hangi ülkenin hangi eyaletinde tatillerin ne zaman başlayacağını belirlediklerini açıklayan Müslüm Yalçın, dolayısıyla gurbetçilerin ne zaman geleceklerini bildiklerini kaydetti.
Aynı gün içerisinde ne kadar aracın geleceğini tahmin edebildiklerini kaydeden Yalçın, şunları söyledi: “Gurbetçilerin hep aynı anda yola çıkmalarından dolayı ister istemez bizim burada bir yoğunluk oluyor ama onun öncesinde Almanya, Avusturya, Sırbistan ve Bulgaristan’da ciddi şekilde yoğunluk yaşanıyor. Bu güzergâhta yolun gurbetçiler bize geldiklerinde ise sabırları tükeniyor. Burada geçirdikleri bir dakika onlara bir saat gibi geliyor. Dolayısıyla benim tavsiyem gurbetçilerin aynı anda yola çıkmamalarıdır. Veya hep beraber olan ilk 6-8 saatlik grupla gelmeyin. Aralarında 12 aylık kademe olsun. Bu süre onların seyahatini daha konforlu hale getirecektir.”

Gurbetçilerin gelişi öncesinde gerekli hazırlıklarını tamamladıklarını vurgulayan Yalçın, 12 peronda 26 bilgisayarda aynı anda işlem yapacaklarını anlattı. Gurbetçilerin yol üzerinde geçtikleri her gümrükte aynı karşılamanın olmadığını dile getiren Yalçın, “Bu tatil zamanını bizim kadar onlar da çok iyi biliyor. Herkesin aynı saatte çıktığını da herkes biliyor. Gelişleri kademeli yaparlarsa onlar için daha kolay olur diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Geçen yılın geçiş rekorlarını hatırlatan Yalçın, 27 Temmuz tarihinde Kapıkule’de 8 bin 535 aracın Türkiye’ye giriş yaptığını ifade etti. Bunun bir tarihi rekor olduğunu açıklayan Yalçın, şunları kaydetti: “Yine aynı günde 12 bin 814 yolcu aracı kapıların tamamından geçti. Bu da tarihi bir rekordur. Yine 26 Temmuz’da Kapıkule’de toplam 10 bin 625 aracın işlemi yapılmış. Bunlar aynı haftaya denk geliyor. Bu yılın aynı döneminde de tarihi rekorları bekliyoruz. Bayram nedeniyle rekor biraz yer değiştirebilir.” açıklamasını yaptı.

Gümrüklerde yoğunluğun yaşanmaması için tavsiyelerde bulunan Yalçın, gurbetçilerin aynı anda yola çıkmamalarını istedi. Yola çıkan gurbetçilerin ise konakladıkları tesislerde gümrük kapılarında bulunan canlı yayın kameralarını incelemelerini isteyen Yalçın, kameralar sayesinde gümrükteki araç yoğunluğuna göre kapı seçimi yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Gurbetçilerin yola çıkmadan önce gümrüklerde gerekli olacak bütün belgeleri eksiksiz hazırlamaları gerektiğini vurgulayan Yalçın, bu durumun geçişlerin hızlı yapılmasına imkan sağlayacağını kaydetti.


BAKMADAN GEÇME!